Доступність посилання

ТОП новини

Каста недоторканних


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк Народні депутати розпочали процедуру скасування власної недоторканності. Верховна Рада України направила до Конституційного суду України коаліційний законопроект, який передбачає повністю позбавити народних обранців політичного імунітету. Чому парламентарі вирішили зняти з себе недоторканність? Який альтернативний законопроект пропонувала опозиція?

ГЛАС НАРОДУ:
Що буде, якщо скасують депутатську недоторканність? Чи допоможе це подолати корупцію?
Андрій, пенсіонер:
- Хоча б якась буде відповідальність, бо вони боятимуться, що проти них зможуть відкрити карну справу за хабар чи вбивство.
Валентина, пенсіонерка:
- Давно потрібно зняти депутатську недоторканність. Адже за кордоном усі, навіть президенти, відповідають перед законом, їх наказують.
Ярослав, безробітній:
- Корупцію зможе подолати тільки чесність, тому що, втративши недоторканність, депутати все одно знайдуть інші шляхи збагачення.
Марина, менеджер:
- Все так як було, так і залишиться. Вони будуть тільки для народу без недоторканності, але не перед законом.
Юрій Миколайович, ветеран війни:
- Звичайно! Це підвищить відповідальність за вчинки, і прокуратура зможе пред’являти свої претензії. У демократичній країні перед законом усі рівні.
Скасування депутатської недоторканності: мета й причини

Скасування депутатської недоторканності було однією з обіцянок, з якими тодішня опозиція йшла на позачергові вибори. І ось, хоча і з другої спроби, депутати дотримали свого політичного слова. Яка мета зняття депутатської недоторканності та чому народні обранці вирішили це зробили, розповідає член фракції «Наша Україна - Народна Самооборона» Руслан Князевич:

«Для того, щоб народний депутат, коли іде у Генеральну прокуратуру, не плював в обличчя і не рвав волосся у військовослужбовця з підрозділу державної охорони. Чи якщо конвой конвоює підсудного, то необов’язково перешкоджати йому, тому що він здійснює свої повноваження. Якщо б в українській політиці не було брутального зловживання народними депутатами правом, наданим Конституцією України, то ми могли б говорити про можливість залишити недоторканність, як певний політичний захист від політичних переслідувань».

Альтернативний законопроект від опозиції

Не набрав достатньої кількості депутатських голосів альтернативний законопроект опозиції. У ньому мова йшла не про скасування, а про обмеження депутатської недоторканності, а разом і з цим позбавлення політичного імунітету окремих посадовців, зокрема, Президента і суддів. Перед законом мають бути всі рівні, так аргументував один із авторів цього документа, депутат-регіонал Олександр Лавринович.

«Усі без винятку посадові особи, як і будь-який громадянин України, мали б відповідати перед законом за свої дії, які можна трактувати як порушення закону. Зберігався рівень захисту для людей, які займаються правосуддям, політичною діяльністю в парламенті, та Президента, їх неможливо було б садити в тюрму до того часу, доки не доведена їхня вина в суді. Як тільки вона доведена – відразу арешт і ув’язнення».

Підтримав думку своїх політичних опонентів колишній міністр оборони, нині член пропрезидентської фракції «Наша Україна - Народна Самооборона» Анатолій Гриценко. Він також виступає за те, щоб позбавити політичного імунітету не лише депутатів Верховної Ради, але й главу держави:

«Я добре пам’ятаю, так само як і мільйон наших громадян, плакати, які висіли в усіх областях: «Закон один для всіх» і підпис Віктора Ющенка. Тому я вважаю, що порядок в країні можна навести тільки тоді, коли недоторканність буде скасована або обмежена для всіх категорій. Це не питання прізвищ, це системне рішення подальшої перспективи».

Депутатський імунітет - це страховка

Універсальний підхід до скасування недоторканності, тобто стригти усіх під одну лінійку: і депутатів, і суддів, і Президента - це своєрідна гра м’язами опозиції та спроба нагадати про себе, вважає політолог Володимир Фесенко. Саме ж порушення питання про зняття депутатського імунітету, на його думку, це крайність:

«Інститут депутатської недоторканності, так званий депутатський імунітет, – це демократичний інститут, певна страховка від впливу виконавчої влади, правоохоронних структур на представницьку владу, тобто депутатів. І потрібно ставити питання не про скасування, а про її обмеження. Наприклад, якщо затриманий депутат на місці злочину, то він має нести відповідальність. Якщо є адміністративне правопорушення, то депутат також має нести відповідальність. І тоді питання буде врегульоване».

Навряд чи це подолає корупцію

Скептично ставиться до відміни політімунітету як ефективних ліків у боротьбі з корупцією і юрист Зорислава Ромовська:

«Якщо у Верховній Раді така маса мільйонерів, які всіх продають і всіх купують, то чи буде якийсь толк, адже вони й так недоторканні. Тільки гра на публіку. Скільки було подань прокурора про дачу дозволу на порушення кримінальної справи народних депутатів? Одиниці».

Кримінальна відповідальність депутата латвійського Сейму

У Латвії депутатську недоторканність мають депутати Сейму. Як і в Україні, проти них може бути порушена кримінальна чи адміністративна справа лише за згодою парламенту. Далі продовжує кореспонлдентка Радіо Свобода у Прибалтиці Людмила Пилип.

«Якщо депутати латвійського Саейму до кримінальної відповідальності не притягалися, то існують випадки, коли парламент дав згоду на розгляд адміністративної справи. Зокрема депутат від лівої партії «За права людини в єдиній Латвії», Володимир Бузаєв був притягнений до адміністративної відповідальності за порушення Закону Латвії «Щодо організації зборів та мітингів».

Цікаво, що в сусідній Литві, навіть якщо колеги-парламентарії проголосували за дозвіл на порушення проти депутата кримінальної справи, затримати його в приміщенні Сейму поліцейські не можуть. Теоретично звинувачений може використовувати Сейм для «політичного притулку».

Однак у країнах Балтії інститут недоторканності вже не приймається одноголосно. Окремі представники місцевого політикуму виступають з пропозицією щодо введення спеціальної процедури притягнення до відповідальності парламентаріїв».

Розмови про те, щоб позбавити депутатів їхньої недоторканності, точилися в Україні ще у 1998 році, тоді провладна Народно-демократична партія виступала за скасування політімунітету. А у січні 2001року дійшло навіть до спроби поставити це питання на голосування, але далі цього справа не пішла. Востаннє тема депутатської недоторканності з’явилася під час минулорічних позачергових виборів. Тодішня опозиція пообіцяла, що потрапивши у парламент, вона в першу чергу свідомо відмовиться від недоторканності та пільг.

Конституційний суд має розглянути законопроект і направити свій висновок до парламенту, а вже він і скаже своє вирішальне слово. Чи вистачить голосів 300 депутатів, щоб законодавчо закріпити в основному документі держави відсутність депутатського імунітету?

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG