Доступність посилання

ТОП новини

Генсек Ради Європи: головна проблема України – повільний темп політичних і правових реформ


Богдана Костюк Київ 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Політична, судова і конституційна реформа в Україні; єдність демократичної коаліції в українському парламенті та євроінтеграційні кроки нинішньої влади України – такі питання у Києві порушив Генеральний cекретар Ради Європи Террі Девіс.

Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс
Відвідуючи Київ у листопаді 2006, пан Девіс при зустрічах з українськими чільними політиками наголошував: Рада Європи стурбована повільністю демократичних змін і реформ у державі та кількістю проблем, що накопичились у політичній системі країни. Мета нинішнього візиту – з’ясувати, чи прискорились реформи в Україні, чи існує єдність у лавах парламентської більшості і чи готова Україна до реальної співпраці з європейськими інституціями.

Генеральний секретар Ради Європи визнає, що минулий рік був вельми складним для України та українських політиків, але українці подолали ці труднощі. Пан Девіс вважає, що інститути влади в Україні працюють нормально і парламент готує важливі законопроекти.

«Ми у Раді Європи щиро вболіваємо за успіхи української демократії: врешті-решт, Україна є членом Ради Європи. Іноді я чую, як люди кажуть – ну, вже час Україні повертатися в Європу! Але ж Україна є в Європі, просто українці мають стандарти життя підтягнути до європейського рівня. Це потрібно, щоб Україна змогла стати і членом Євросоюзу», — сказав Террі Девіс.

Під час зустрічі з Головою Верховної Ради Генеральний секретар Ради Європи цікавився, чи збираються українські парламентарі ратифікувати міжнародні конвенції з захисту прав людини і боротьби з міжнародною злочинністю. Голова ВР Арсеній Яценюк запевнив, що на порядку денному українського парламенту стоїть ратифікація конвенції про торгівлю людьми і ратифікація конвенції щодо боротьби з тероризмом.

Підсумовуючи своє перебування у Києві, Террі Девіс зазначив, що головною проблемою України все ж таки залишається повільний темп політичних і правових реформ. Географічне розташування України у центрі Європи, членство у Раді Європи не робить країну європейською автоматично – для підтвердження європейськості українській владі і суспільству треба зробити великий обсяг роботи, наголошує Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс.
XS
SM
MD
LG