Доступність посилання

ТОП новини

Енергетики уряду Тимошенко


Тетяна Ярмощук Київ, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Уряд взявся за енергетику. Кабінет Міністрів відредагував угоду про постачання газу з Росії. І планує підписати меморандум про партнерство із нафтотрейдерами. Якою є енергетична політика Кабінету Тимошенко, і як її оцінюють експерти?

Півтора року тому Кабінет Міністрів Януковича підписав меморандум про партнерство із підприємствами та компаніями, які працюють на внутрішньому ринку нафти та нафтопродуктів. Однак ситуація змінилася, передусім значно зросла ціна на нафту, тож уряд вирішив підписати новий меморандум. Це, за словами міністра палива та енергетики Юрія Продана, планують зробити вже наступного тижня.

У документі буде виписана спрощена форма визначення ціни на нафтопродукти та новий ціновий коридор, зазначає колишній керівник «Укртранснафти» Олександр Тодійчук.

«Є трейдери, які роблять собі завищені прибутки. Тому й має бути відкрите формування ціни. Але ручне управління ціновою політикою не тривале. Найкраще, що міг би зробити уряд, це створити умови для того, щоб реконструювалися і працювали заводи на території України. У них застаріла технологія», – зазначив Олександр Тодійчук.

Що ж до газової політики, то на останньому ж засіданні Кабінету Міністрів урядовці відредагували, після чого схвалили угоду, підписану «Нафтогазом» та «Газпромом» про поставки до України газу із Росії.

Корекції зазнали три пункти цього документа, зазначила Юлія Тимошенко: «Перше – угода виключно на рік. Друге – «РосУкрЕнерго», як постачальник газу з Російської Федерації, згідно з домовленостями президентів та прем’єрів, може існувати тільки три місяці. Після цього пряма угода. Третє зауваження стосується того, що ринок у 7,5 мільярдів кубів газу не може тут зазначатися, як «не менше 7,5 мільярдів». Ми «Нафтогазу» дали доручення – слова «не менше» прибрати, а залишити просто – 7,5 мільярдів».

Окрім цього, Прем’єр-міністр висловила сподівання, що ціна газу для України зростатиме поступово.

Попереду ще один важкий раунд переговорів із «Газпромом»?

Зауваження Кабінету Міністрів до газової угоди і справді усувають можливі загрози, зазначає експерт з енергетичних питань Олена Вітер. Утім, на її думку, після цього українську сторону чекає ще один важкий раунд переговорів із «Газпромом».

«Важливо, щоб домовленості, які будуть досягнуті, діяли на якомога менший період часу. Якщо вони будуть стосуватися лише 2008 року, це можна розцінювати, як позитив у бік України. Якщо ж ці домовленості будуть продовжені на 2009-2010 рік, то, звичайно, для України це крок назад», – зауважила Олена Вітер.

Тим часом експерти нагадують: наразі Україна робить надто мало для впровадження системи енергозбереження. Це стосується, зокрема, енергозберігаючих технологій та перехід на альтернативні види палива.
XS
SM
MD
LG