Доступність посилання

ТОП новини

Київська Жовтнева лікарня – чергова жертва забудови Києва


Леся Бакалець Київ, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Будівельний серіал у Києві триває. Цього разу жертва – Жовтнева лікарня, що у центрі міста. Поряд із нею, на схилі, може з’явитися багатоповерхівка. Забудовник «Житлобуд» переконує, що має дозвіл місцевої влади і називає свої дії законними. Мешканці ж прилеглих будинків на знак протесту перекривають вулиці, а медперсонал лікарні погрожує страйком.

Невелика смужка землі між парком імені Богомольця та Жовтневої лікарнею шириною метрів 50 – ось тут і має з’явитися чергове елітне житло. За яскраво-синім парканом – два будівельні вагончики, кілька машин техніки, і вже вирівняна ділянка під будівництво.

Численні заяви, листи, прохання до багатьох щаблів влади від мешканців сусідніх будинків результатів не дали. Тепер медики збираються діяти рішучіше – страйкувати. Депутат Київради, лікар та правнучка академіка Богомольця Ольга Богомолець каже, що час у Київській ради заборонити будівництво, до кінця березня.

«Якщо вимоги лікарні не будуть виконані, то лікарі будуть змушені поза своїм бажанням, перебуваючи на своєму робочому місці, страйкувати – не підходити і не спілкуватися з пацієнтами. Це буде стосуватися тільки тих пацієнтів, які не в реанімаційних відділеннях. Реанімація буде працювати», – зазначила Ольга Богомолець.

Старі будівлі не витримають потужного будівництва?

Протестувальники, озброївшись юридичною допомогою, заявляють: будівництво незаконне. Кажуть, і землевідвід був зроблений з численними порушеннями, і цільове призначення земельної ділянки з рекреаційної зони на житлову змінене не було.

Та лікарів насамперед турбує схил, на якому розташований будівельний майданчик. Це зсувонебезпечна зона, а від краю будівельного паркану до лікувальних корпусів у деяких місцях не більше трьох метрів відстані. Головний лікар Жовтневої лікарні Олексій Волик боїться, що старенькі будівлі просто не витримають потужного будівництва.

Олексій Волик: «У нас уже з’явилися тріщини в корпусах – у сьомому корпусі, тому, що йде зсув землі. За історичними даними, під територією лікарні протікали колись три річечки. І це такий схил, де все можливо».

Забудовники заспокоюють лікарів і місцевих мешканців

Забудовники тим часом переконують – закон на їхньому боці. Місто дозволило, ми і будуємо, каже директор з виробництва компанії «Житлобуд» Володимир Мікунов. Він заспокоює, що корпус лікарні вони за рахунок компанії відремонтують капітально, плюс міська влада зобов’язала їх укріпити схил. Без цього компанія свої будівельні роботи не почне. Навіть якщо суд заборонить будівництво, Володимир Мікунов стверджує, на спорудження укріплення «Житлобуд» витратить гроші. Мешканці ж сусідніх будинків протестують проти будівництва не з власної волі, заявляє Володимир Мікунов.

«У нас є джерела, які стверджують, що є зацікавлені особи, які всі ці операції фінансують. Існує інвестор, який хоче створити для нас неможливі умови, щоб ми відмовились від цієї ділянки. І тоді ця земля перейде до них і всі протести зникнуть», – каже він.

Розмови, що раніше на території майбутніх дорогих апартаментів був могильник, де ховали померлих від сибірської виразки та чуми Володимир Мікунов також відкидає. За даними, які він має, ця земельна смужка в минулому рясніла виноградниками.

Поки влада ігнорує проблему Жовтневої лікарні та протести мешканців сусідніх будинків, за смужку землі вже почалась справжня війна. Минулої неділі відбулась сутичка між протестувальниками та правоохоронцями. Результат – люди отримали тілесні ушкодження, а міністр внутрішніх справ Юрій Луценко визнав, що міліція перевищила свої повноваження. Щоправда, кримінальної справи проти правоохоронців ніхто не порушив.
XS
SM
MD
LG