Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську справу щодо «газової» трагедії почали розглядати по суті


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську триває суд над трьома посадовцями підприємства «Дніпрогаз». Як встановили правоохоронці, саме через їхнє службове недбальство стався вибух у житловому будинку, що забрав життя 23 осіб. Наразі слухання справи перебуває на стадії судового слідства: свідки трагедії дають свідчення.

Потерпіла Ольга Рамзанова на слуханнях у справі про «газову» аварію вперше. Про початок суду, розповідає жінка, вони з чоловіком знали, але прийти не мали змоги: упродовж кількох місяців після трагедії обоє дуже нервувались і почувалися зле. Сьогодні в судовій залі на родину чекала неприємна несподіванка: виявилось, що позовну заяву на компенсацію моральних збитків до компанії «Дніпрогаз» люди подати вже спізнились, на цій стадії слухань її вже не приймуть. Ольга Рамзанова обурена: суд міг би поінформувати потерпілих про їхні права.

Ольга Рамзанова: «Ніхто нам не підказав, а ми юридично неграмотні люди, що треба прийти і написати позовну заяву. Тут сталася така ж жахлива несправедливість, як і під час самого вибуху – нас не поінформували».

І все ж , на відміну, від цієї родини, десятки потерпілих сімей подати позови на компенсацію моральної шкоди встигли. Заявлені суми – від 100 тисяч до 1 мільйона гривень на особу. Адвокат «Дніпрогазу» Андрій Циганков переконаний: із заявами на відшкодування моральних збитків потерпілі поквапились, провина підсудних – трьох високопосадовців компанії – поки що не встановлена.

«Причини вибуху нікого не цікавлять, сюди багато прийшло за грішми...»

«Дніпрогаз» має свою версію причин трагедії, і вона не збігається з версією слідчих. Представник компанії каже, що аварію міг спричинити і нестандартний склад побутового газу, поданого до мережі постачальником, і щось інше.

Андрій Циганков: «Версія «Дніпрогазу» у тому, що немає причинно-наслідкового зв’язку між станом обладнання і самим вибухом. Ми це, починаючи з попереднього слідства, говорили».

А втім, адвокат «Дніпрогазу» переконаний: потерпілих у газовій трагедії не цікавлять справжні причини вибуху. Андрій Циганков вважає, що частина людей прийшли до судової зали виключно за компенсаціями.

«Причини вибуху нікого не цікавлять, сюди багато прийшло за грішми, і це більше схоже на бізнес. І справа не в сумах, а в порядку їх заявлення. Не можуть люди, у яких загинули родичі, писати заяви про моральні збитки під копірку», – зазначив Андрій Циганков.

Самі потерпілі кажуть: істина важливіша за гроші

Адвокати позивачів заяви представника «Дніпрогазу» поки не коментують. Між тим самі потерпілі кажуть: істина важливіша за гроші. Люди, які втратили рідних, наполягають: суд має встановити справжніх винуватців трагедії.

– У мене загинув син, і я хочу докопатись до істини, чому це сталося. Ми ще не дійшли до свідчень керівників «Дніпрогазу», але ви самі бачите їхні обличчя, вони посміхаються. Вони так і не зрозуміли, яка сталася трагедія.

– Розвал усієї газової мережі розпочався не сьогодні, а можливо, після розвалу Радянського Союзу. Ймовірно, всі ті посадовці, які керували газовими мережами упродовж цього часу, мають бути теж притягнуті до відповідальності, а не тільки ці троє, які керували останні.


Щодня Жовтневий райсуд Дніпропетровська заслуховує свідчення до десятка потерпілих.Адвокати підрахували: процес триватиме щонайменше два-три місяці.
XS
SM
MD
LG