Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті стартує акція «Майбутнє лісу»


Надія Петрів Ужгород, 21 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Закарпатській області стартує акція «Майбутнє лісу». За час її проведення у найбільш лісовому краї України планують висадити близько 300 тисяч дерев. Лісівники кажуть, таких масштабних висаджувань у регіоні досі не проводили.

Кожному студентові та учню школи спеціальне завдання: висадити кілька десятків дерев упродовж одного дня. Молодь, яка торік брала участь у подібній акції, зізнається: завдання не складне, посадити 35 дерев на свіжому повітрі й головне – поза уроками – і весело, і приємно. Торік у рамках акції «Озеленення України – спадщина для майбутніх поколінь» такими спільними зусиллями учні шкіл, студенти та й самі лісівники створили 18 нових парків та скверів. Як згодом підрахували, висадили 100 тисяч дерев. Про цьогорічні плани каже начальник управління лісового господарства й мисливства в Закарпатській області Валерій Мурга: «Нині позначаються об’єкти, залучаються до акції різні організації. Ми вивчаємо, де будуть створені нові парки, ліси. Плануємо висадити протягом року в рамках двох акцій, які визначені указом Президента України, близько 300 тисяч дерев».

Для повноцінного відновлення лісів ще треба попрацювати

Лісівники зізнаються, цього разу до акції залучатимуть не лише учнів та студентів, а взагалі всіх охочих. Головне ж, було б сприяння органів місцевого самоврядування, переймається заступник головного лісівника Закарпаття Іван Печер: «Плануємо засадити 120 гектарів, але ще б нам органи влади надали землі для висаджування, під створення нових лісів. Підсумовуючи все сказане, я заявляю: буде офіційно передана земля держлісгоспам, яка може бути використана під заліснення, посадка буде здійснена».

52 відсотки території Закарпаття – ліси. Закарпатські лісівники переконують, упродовж останніх років знизилася і кількість самовільних рубок, та й, основне, вирубування деревини відбувається втричі меншими темпами, ніж ще десять років тому. Та хоча висаджують дерев майже так само – втричі більше, ніж на початку 90-х, для повноцінного відновлення лісів ще треба попрацювати.
XS
SM
MD
LG