Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів вимагає відкликати українських миротворців із Косова


За словами її лідера Віктора Януковича, «війна в Косові жодним чином не стосується України, тому українські громадяни не повинні гинути в ній». Водночас голова парламентського Комiтету з питань нацбезпеки та оборони Анатолiй Гриценко заявляє, що виведення миротворчого контингенту з Косова є прерогативою РНБО i Президента. Опозиція заблокувала трибуну парламенту, вимагаючи розглянути виведення контингенту із самопроголошеної держави. Оскільки згоди не дійшли, спікер Арсеній Яценюк закрив сьогоднішнє засідання.


За словами її лідера Віктора Януковича, «війна в Косові жодним чином не стосується України, тому українські громадяни не повинні гинути в ній»: «Ми розібрали деталі, які виникли під час загострення цієї ситуації, практично одноголосно вирішили ставити питання про відкликання нашого миротворчого контингенту з Косова. Ми в жодному разі не будемо підтанцьовувати тим політичним силам світовим, які сьогодні роздмухують воєнні конфлікти в світі».

Коаліція ж такі дії називає спекуляцією. Представник Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль: «Це спекуляція, яка викликана власними незнанням зовнішньополітичних реалій і бажанням втулити у суспільну свідомість це ж незнання. Спочатку треба довести до кінця розслідування цієї справи. Чому загинув український працівник міліції? Чому стався такий конфлікт? Чому представники французького військового загону, який в рамках НАТО веде збройну охорону цього об’єкту, не запобіг подібним діям з боку екстремістів?»

Водночас голова парламентського Комiтету з питань нацбезпеки та оборони Анатолiй Гриценко заявляє, що виведення миротворчого контингенту з Косова є прерогативою РНБО i Президента. Гриценко вважає передчасним зараз «пiднiмати сум''яття у Верховнiй Радi».

«Такі рішення поставлять під сумнів прогнозованість нашої держави. Сьогодні протягом цієї доби, мабуть, близько ста людей загинули на дорогах України, але ми ж не забороняємо після цього рух по наших дорогах. Це трагедія, і треба зробити все, щоб такого більше не було», – заявив голова парламентського Комiтету з питань нацбезпеки та оборони Анатолiй Гриценко.

Раніше проти виведення українських миротворців з Косова висловлювався колишній міністр оборони, член Партії регіонів Олександр Кузьмук.

«Кожен народний депутат має право на свою думку. Що стосується мене, – і я доводитиму це колегам по політичній силі, до якої маю честь належати, – ми повинні продовжувати свою участь у шляхетній місії підтримання миру в цьому неспокійному, а сьогодні можна стверджувати, дуже гострому регіоні», – заявив у п’ятницю в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів, колишній міністр оборони України Олександр Кузьмук.

Опозиція заблокувала трибуну парламенту, вимагаючи розглянути виведення контингенту із самопроголошеної держави.

Оскільки згоди не дійшли, спікер Арсеній Яценюк закрив сьогоднішнє засідання.

Учора міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, виступаючи у Верховній Раді, закликав парламент не відкликати українських миротворців з Косова. Він закликав депутатів не ухвалювати «політичних рішень, бо відступ наших бійців у цих умовах з Косові буде ганьбою для них, для МВС, для України».

Міністр наголосив, що Україна має виконувати взяті на себе зобов’язання як держава – засновник ООН.

Юрій Луценко також закликав Верховну Раду ухвалити рішення щодо надання миротворцям, які перебувають у Косові, статусу учасників бойових дій.

У понеділок під час сутички між супротивниками проголошення незалежності краю та поліцейськими силами ООН у Косовській Митровиці загинув український працівник Міжнародної поліції в Косові, ще понад 20 були поранені.

***********

Із загиблим – 26-річним старшим лейтенантом Ігорем Кіналем – прощались у четвер на Львівщині та Тернопільщині.

Офіцер служив у Золочеві. У Косові він був заступником командира оперативного взводу спеціального миротворчого підрозділу МВС України.

Останню шану Ігореві Кіналю віддали у Золочеві його друзі. Тут відправили панахиду за загиблим.

Тіло офіцера, який був ще не одружений, перевезли у Тернопіль, де мешкають його батьки. Він знайшов вічний спочинок на місцевому цвинтарі.

Матеріали до теми:

• Українські миротворці: яка ціна почесної місії? • ООН звинуватила сербських політиків у причетності до організації масових заворушень у Косові, що призвели до загибелі українського миротворця • Український миротворець, поранений під час сутичок у місті Мітровиця в Косові, помер у лікарні • Косовську Мітровицю відвідають керівники МВС України і Польщі для з’ясування питань безпеки українських і польських поліцейських • Жителі Косовської Мітровиці кривавими протестами відзначили місяць від проголошення незалежності краю • У Косові обстріляли українських миротворців – 14 поранених, один у тяжкому стані • Щонайменше 25 поліцейських ООН, 8 миротворців НАТО і десятки сербів постраждали сьогодні внаслідок сутичок у північному косовській Мітровиці

XS
SM
MD
LG