Доступність посилання

ТОП новини

«Варварський» інструмент бельгійця Адольфа Сакса


Віталій Єреміца Брюссель, 21 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Саксофон для Бельгії має символічне значення. Саме тут, у невеликому містечку Дінан, майже 200 років тому народився його творець Адольф Сакс. У брюссельському Музеї музичних інструментів збереглися декілька витворів майстра, які тогочасні знавці називали «варварськими інструментами» через їхню чудернацьку форму та незвичне звучання.

Перше знайомство з музичними інструментами майбутнього музиканта і винахідника відбулося саме на батьківській фабриці, розповідає музикознавець із брюссельського Музею музичних інструментів Жере Демулен.

«Іще юнаком Адольф Сакс працював у Брюсселі на фабриці музичних інструментів, що належала його батькові. Продовжуючи сімейну традицію, хлопець намагався експериментувати на кларнеті – загальновизнаному на той час інструменті. Після перших спроб 20-річний Сакс переїжджає до Парижа, де ринок духових інструментів був дуже розвиненим завдяки тенденції оновлення французької симфонічної військової музики. Саме там у 1846 році він запатентував свій перший саксофон. Щоправда, Сакс демонстрував тільки звук, бо боявся, що, побачивши саксофон, конкуренти могли б його скопіювати», – говорить Жере Демулен.

Винахід дінанського майстра світ тогочасних знавців сприйняв досить неоднозначно. Деякі музичні світила навіть називали його інструменти «варварськими».

«Варварський» інструмент став одним із символів Бельгії

«Крім майстерні, Адольф Сакс створює у Парижі школу гри на своєму інструменті. Перші кроки на шляху популяризації винаходу були складними. Майстерня декілька разів перебувала на межі банкрутства. Та час минав, і з плином часу прийшли визнання і слава. Проте, як не дивно, він помер небагатим. А сьогодні ми вдячні нашому землякові, і серед багатьох неофіційних символів Бельгії значиться і саксофон», – підсумовує Жере Демулен.

Сьогодні у Дінані розташований офіс Міжнародної асоціації Адольфа Сакса. Ця організація об’єднує численних аматорів саксофона та професіоналів. Також асоціація регулярно організовує Міжнародний конкурс саксофоністів, що зазвичай стає подією світового рівня у царині музики.

Президент Міжнародної асоціації Адольфа Сакса Марк Бакен говорить, що любов до саксофона у наші дні так само долає кордони і усталені уявлення, як і в часи Адольфа Сакса.

«Ми мали зустріч із колишнім американським президентом Клінтоном, що, як відомо, теж не байдужий до саксофона. Одного разу він перебував у Брюсселі, і ми подарували йому саксофон. Наступного дня пан Клінтон продовжив свій європейський візит і полетів до Праги. І там, на одній із джазових тусовок, американський президент продемонстрував свою гру на нашому інструменті», – пригадує Марк Бакен.
XS
SM
MD
LG