Доступність посилання

ТОП новини

Позитивні люди. Україна на 1 місці серед країн СНД за темпами поширення ВІЛ/СНІД


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк Україна посідає перше місце у Європі, а також серед країн СНД за темпами поширення ВІЛ-інфекції, звітує Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС). За два десятиліття, починаючи з 1987 року, початку епідемії, в Україні налічується 440 тис. ВІЛ-позитивних людей. Чому Україна випереджає європейські держави за темпами поширення хвороби? Як боротися з епідемією на державному і громадянському рівнях? Яких соціально-економічних наслідків вона може завдати? І як борються зі СНІДом у Латвії.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи боїтеся ви ВІЛ/СНІДу та чи почуваєтесь захищеним від цієї хвороби? Чи надаєте Ви перевагу безпечним статевим зв''язкам?
Олег, водій:
- Від цього ніхто не застрахований. Секс у мене безпечний, бо тільки з дружиною. А боюся, бо хвороба невиліковна та й заразитися можна не тільки статевим шляхом.
Оксана, студентка:
- Я не боюся, бо я розумно до цього ставлюся. У мене є постійний партнер, тому особисто в мене все нормально.
Роман, юрист:
- Звичайно ж! Адже це смертельна хвороба. Я притримуюсь безпеки в сексі: постійний партнер і презерватив.
Олена, менеджер:
- Я боюся за здоров''я своїх майбутніх дітей, адже від цього ж можна померти. Одна справа - безпека в сексі, а інша - безпека в медицині.
Євген, політолог:
- Хвороба ця є небезпечною, але для себе її такою не вважаю, тому що я вживаю всіх заходів, щоб уникнути цієї хвороби, і ризик мінімальний.
Більшість ВІЛ-інфікованих - працездатні дорослі люди

У минулому році щоденно 48 українців дізнавалися про те, що уражені ВІЛ-інфекцією. Основна маса ВІЛ-позитивних - це працездатні особи репродуктивного віку від 15 до 49 років, зазначає Анна Шакарашвілі, координатор Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС).

«Ми в Європі перші за показниками поширення серед дорослого населення. На кінець 2007 року більше 400 із 39 тис., а це 1,63% дорослого населення, найвищий показник поширення в Європі».

«Кабінет довіри»: уявлення та реальність

У центрі Києва розташований Кабінет довіри, куди можна прийти і анонімно перевіритися на ВІЛ-СНІД. Хто ці люди, які звертаються до цього центру, з’ясовувала кореспондентка «Звуків життя» Наталка Коваленко.

За триметровими вхідними дерев’яними дверима стрілочка показує вниз. Спустившись сходами у напівпідвальне приміщення, бачу напис: «Кабінет довіри». Це один із київських міських центрів профілактики та боротьби зі СНІДом.

Зараз тут немає жодного пацієнта. Лише лікар і медсестра. Однак, за словами лікаря, спокійно тут майже не буває. Щодня лише в цей центр довіри звертається близько 20-40 осіб, і серед них дуже багато вагітних жінок.

«Приходять, в основному, люди 20-40 років, також іноді молодь 18-25 років. Люди, які вживають наркотики, це зазвичай чоловіки. Багато приходить вагітних жінок. Серед гомосексуалістів це поширено»,— розповідає лікар.

Медичний огляд проводиться добровільно. За бажанням — анонімно. А таких, за словами лікаря, половина:

«Якщо проглянути журнал, приблизно порівну. Люди приходять за довідками для лікаря, на роботу, на навчання, для друга, для подруги».

Ольга в свої 24 роки побувала тут уперше. Жодних побоювань щодо позитивного результату на ВІЛ-інфекцію не має. Однак перед сімейним життям вони із коханим вирішили проконсультуватися:

«Перед тим, як будувати серйозні стосунки і жити з коханою людиною, ми з ним вирішили перевіритися на ВІЛ/СНІД. Цей аналіз я робила вперше і, думаю, єдиний. Деякі друзі так панічно цього бояться, що роблять ці аналізи майже щомісяця».

Результати медичного обстеження можна отримати упродовж 5-7 робочих днів.

Наслідки та боротьба

Епідемія ВІЛ-СНІДУ загрожує Україні демографічною і соціально-економічною кризами, стверджує Анна Шакарашвілі, координатор об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС). За прогнозами, до 2014 року хвороба може забрати 1,5 млн. українців.

« ВІЛ/СНІД стосується молодого покоління, працездатного й продуктивного, активного, тому відповідно будуть зменшуватися робочі сили. Потрібні додаткові ресурси, не тільки фінансові, а й кадрові, щоб розширити програми профілактики в першу чергу і лікування, яке має велике значення для зменшення поширення ВІЛ/СНІДу».

Перше місце у боротьбі з ВІЛ/СНІДом займає профілактика інфекції, зазначає Василь Петренко, голова комісії МОЗ з проблем ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії:

«Роль ЗМІ щодо реклами здорового способу життя, безпечного сексу, а також і лікування, в тому числі і запровадження спеціальної терапії. Тим самим, виліковуючи хворих, ми зменшуємо ризик інфікування для довколишніх. Ми плануємо на рік виділяти не менше 1 млрд.грн. за рахунок державного бюджету, окрім того працюють міжнародні донори».

Як латвійцям вдалося зупинити поширення хвороби

Молода людина віком 20-24 років, мешкає в Ризі, вживає наркотики і є гетеросексуалом – ось узагальнений портрет латвійця, хворого на СНІД. На кінець лютого цього року в Латвії зареєстрували чотири тисячі двадцять сім ВІЛ-інфікованих. Однак за останні роки кількість нових випадків захворювання СНІДом зменшилась майже на 60% відсотків, і це, стверджують спеціалісти, найкращий показник у світі, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Прибалтиці Людмила Пилип.

«У Латвії вважають, що найголовнішим методом у боротьбі зі зростанням захворювання є інформація. І чим раніше говорити про СНІД, тим краще. У латвійських школах демонструється анімаційний фільм з елементами комп’ютерних ігор, а в кінотеатрах — документальний фільм про життя інфікованих ВІЛ та хворих на СНІД. У країні діє Центр профілактики СНІДу, «Служба допомоги при СНІД», є «гарячий телефон». Інформаційні компанії серед молоді проводить молодіжне відділення Латвійського Червоного Хреста, громадські організації: «Молодь проти СНІДу», «Об’єднання ВІЛ.ЛВ» та ін.

У Латвії діє Державна програма з обмеження поширення СНІДу. Вартість лікування одного хворого на СНІД обходиться державі майже в 11 тисяч доларів.

Латвійське фармакологічне підприємство «Grindeks» незабаром приступить до клінічних випробувань препарату, призначеного для терапії вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) та СНІДу, розробниками якого є група латвійських учених з Інституту органічного синтезу».

Зараження ВІЛ/СНІДОМ відбувається, в основному, через ін’єкційні наркотики і переливання крові, говорять фахівці. Проте стрімко поширюється хвороба через статеві контакти, особливо серед молоді.

440 тис. – така реальна цифра ВІЛ-позитивних людей в Україні, за підрахунками фахівців Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС), а це приблизно кожен 105 українець.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG