Доступність посилання

ТОП новини

«Чому я християнин» – одкровення англіканця. Олександр Лукашенко бере приклад з Віктора Януковича (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 24 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У католицький Великдень в газетах з’являється чимало публікацій на тему європейських християнських цінностей і їхніх інтерпретацій пересічними християнами-європейцями. Газети також інформують про намагання білоруського президента Олександра Лукашенка, якого називають ще «останнім європейським диктатором», полірувати свій імідж за допомогою «піарщиків» Маргарет Тетчер.

Британські газети «Дейлі Телеґраф», «Ґардіан», «Таймс» пишуть про найхолодніший за останні роки католицький і західний Великдень. Газети вважають, що причинами такого холодного свята стали – найраніший за останні 200 років Великдень і запізнення весняного тепла. Газети інформують, що особливо страждають від холоду і снігу дикі тварини Великої Британії.

А «Ґардіан» оприлюднила у рубриці «Вільний коментар» визнання одного із лондонських журналістів, Тео Хобсона, у тому, чому він християнин. Хобсон пояснює, що в юнацькі роки він вбирав у себе християнський лібералізм в групі однокласників-євангелістів, де вважали релігію репресивною ілюзією, шкідливою для свободи. Хобсон визнає, що чи не найбільше вчився розумінню релігії у християнського екзистенціаліста К’єркегора, який вважав, що відчай — нормальний стан людини, від якого її рятує віра в Бога. Хобсон зізнається, що його наставником був також і росіянин Лев Толстой, який вчив, що Царство Боже треба створювати на Землі.

Хобсон пише на сторінках «Гардіан», що він, як християнин, скептично ставиться до всіх звичайних форм церков і давно перестав ходити на богослужіння, де, на його думку, дбають лише про політичний імідж організованого християнства. Він також вважає церкву «інтелектуально боязкою і нечесною, яка не схильна обговорювати незручні теми». Хобсон бачить Великдень святкуванням космічної перемоги Христа над злом і смертю та називає це «істинними міфом, який хочеться втілювати в життя». І на завершення свого християнського кредо в «Ґардіан» Хобсон закликає до сприйняття християнства в розумінні ліберальної свободи, психологічного реалізму та інакодумства, які є, на його думку, «християнською вірою однією людини». Вибір газети, можливо, пояснюється тим, що такі християнські переконання досить поширені не лише у Великій Британії, але й в усій Європі.

Лукашенко мав би «не штукатурити фасад, а провести демократичні реформи»

Німецька «Таґесшпіґель» пише про намагання білоруського президента Олександра Лукашенка хоча б якось покращити свій імідж «останнього європейського диктатора». Йдеться, як повідомляє берлінська газета, про переговори мінського глави з відомим британським іміджмейкером лордом Тімом Беллом, який свого часу допомагав у політичному злеті «залізній леді» Маргарет Тетчер. «Таґесшпіґель» зазначає, що, очевидно, «прикладом для президента Лукашенка служить колишній український прем’єр-міністр Віктор Янукович», якому допомогли значно покращити своє політичне обличчя американські фахівці з іміджу. І на завершення німецька газета рекомендує президенту Білорусі «не штукатурити фасад», а «провести демократичні політичні реформи в країні».
XS
SM
MD
LG