Доступність посилання

ТОП новини

Охочих покерувати Києвом багато, але чи виграє від цього Київ


Марина Пирожук Київ, 24 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Київська міська територіальна виборча комісія офіційно дала добро на старт виборчої кампанії з виборів київського міського голови та депутатів Київради 26 березня 2008 року. Обиратимуть кияни нового мера столиці 25 травня. Комісія затвердила уже план організаційних заходів з підготовки та проведення виборів та формат документації, що потрібна для подання в територіальний виборчком від претендентів на посаду міського голови та депутатів Київради. Згідно з планом, висунення кандидатів у мери та до Київради починається 26 березня, а 15 квітня цей процес завершується. Формування виборчих дільниць має завершитись до 4 квітня. Рішення про результати голосування міський територіальний виборчком має ухвалити і оголосити до 4 червня. А уже днями кияни зможуть довідатися, хто змагатиметься за ласий шматок столичної влади.


Ще недавно ідея зміни київської влади була майже нездійсненною. На численні декларації окремих політичних сил, зокрема БЮТ, про необхідність перевиборів у столиці України нашаровувалися проблеми загальнодержавного масштабу, що зводило цю інтенцію нанівець. Тому рішення Верховної Ради про вибори київської влади стало для багатьох несподіваним, а для окремих політгравців навіть шоком. Скажімо, для пана Черновецького, якого відкрито підтримував Секретаріат Президента, а отже, і сам Президент. Чинний поки що мер, щоправда, вміло приховує свою реакцію, ба більше, заявляє, що не планує оскаржувати у судах таке рішення парламенту, бо упевнений у своїй перемозі і цього разу.

Пан Черновецький і його команда уже натякнули, що мобілізуються усі сили, ресурси та можливості і що там налаштовані виключно на перемогу. Пам’ятаючи досвід минулих виборів, коли кандидатуру пана Черновецького на мерське крісло була недооцінена, а його перемога на виборах була шоком для більшості киян, серйозні аналітики цього разу тримають цей фактор під олівцем, так би мовити.

Як жартують окремі політики, зробивши перемогу на гречці та мізерній матеріальній допомозі малозабезпеченим киянам минулого разу (у Черновецького називають це правильною соціальною політикою), команда чинного мера не збирається нехтувати цією своєрідною політтехнологією і цього разу.

Ба більше, попри регулярну критику дій міського голови (звинувачення у «розбазарюванні землі» тощо), Леонід Черновецький зумів наростити свій рейтинг. Рівень його популярності, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, котрі провів центр Разумкова, становить 17 відсотків.

Очевидно, цю статистику добре знає і сам колишній банкір, тому не заперечує ревізії столичної влади у вигляді виборів. У курсі Черновецький, очевидно, і щодо можливостей та рейтингів інших претендентів на мерське крісло, тому його обличчя «вкрите» упевненістю в перемозі.

Можливо, на такий результат розраховують і в Секретаріаті Президента, який формально посварив народних депутатів за неправове нібито рішення щодо нових виборів, але особливого спротиву не чинив. Лояльна поведінка голови парламенту Арсенія Яценюка у день голосування за це історичне і водночас скандальне рішення багатьом аналітикам видається як потвердження таких припущень.

Чи буде єдиний кандидат від демократичної коаліції?

Окрім Черновецького про свою готовність взяти участь у виборах відкрито і латентно заявили, зокрема, Віталій Кличко (депутат Київради), Михайло Поживанов (БЮТ), Микола Томенко (БЮТ), Олександр Омельченко (НУНС), Юрій Луценко (міністр внутрішніх справ), Микола Катеринчук (НУНС), Віктор Пилипишин (Блок Литвина), Олександр Слободян (УНП).

Про свою готовність брати участь у мерських виборах заявила і Партія регіонів. Там охочих стати головними у Києві теж чимало, але чи делегує партія єдиного кандидата від себе, наразі невідомо.

Невідомою залишається ситуація і щодо єдиного кандидата від демократичної коаліції.

Під час скандальної зустрічі глави держави з «Народною самообороною» (де, за переказами Давида Жванії, Віктор Ющенко нібито сказав, що Балога – це він) Президент не сказав, кого б хотів бачити в мерському кріслі, але натякнув, що має свою кандидатуру. Подейкують, що члени його родини не проти і Віталія Кличка, і «головного пивовара країни» Олександра Слободяна. Сам Ющенко не проти нібито й кандидатури Черновецького. Хоча під час зустрічі з депутатами від «Нашої України» він заявив, що кандидатом від коаліції може бути тільки висуванець «НУНС» і що це питання він обумовив із Тимошенко.

Тим часом сама Тимошенко висловила переконання, що таким єдиним кандидатом від демкоаліції має бути виключно представник БЮТ. Мовляв, ми маємо найвищий рівень довіри з боку киян, і було б безвідповідально делегувати у крісло мера людину, за яку ми не можемо відповідати.

Говорячи про кандидата від БЮТ, Тимошенко сказала про те, що це має бути найвідданіша партійній справі і перевірена часом людина. Експерти впізнали за такими критеріями Олександра Турчинова.

Вибори можуть стати сумнівними як за результатами, так і їхньою доцільністю?

Якщо зважити на останні результати опитування киян, що провів телефоном Центр Разумкова минулого тижня, то вибори київської влади можуть бути не лише цікавими і брудними, а й сумнівними як за результатами, так і їхньою доцільністю.

Згідно з цими даними, найбільшою підтримкою серед киян на виборах київського міського голови користуються Віталій Кличко та Леонід Черновецький. Як повідомила газета «Дзеркало тижня», за Кличка готові проголосувати 25,2% киян, за Черновецького – 24,9%. Колишній глава Києва Олександр Омельченко може отримати 10% голосів виборців, Юрій Луценко – 5,4%, Михайло Поживанов – 2,4%, Віктор Пилипишин –1,1%.

За інших кандидатів готові проголосувати 4,2% киян, а проти всіх – 2,6%. 18,1% жителів Києва ще не визначилися, за кого їм голосувати. Згідно з цими даними, якщо до участі у виборах долучаться народні депутати Микола Катеринчук (НУНС) та Василь Горбаль (ПР), то це суттєво зіпсує шанси Кличка – за нього тоді проголосує лише 22,8% виборців, а за Черновецького 24,8% .

Олександр Турчинов, якого,очевидно, Тимошенко воліла б бачити на чолі столичної влади, має лише 6% підтримки. Але Юлію Тимошенко це не лякає. Результати соціологічних опитувань показують, що на виборах до Київради за БЮТ готові проголосувати 28,9% киян, за блок Леоніда Черновецького – 17,1%, за Блок Віталія Кличка – 15,0%, за блок «Наша Україна – Народна самооборона» – 11,4%, а за Партію регіонів – всього 5,5%.

БЮТ такі дані, без сумніву, надихають. Але в разі, якщо перебіг кампанії буде брудним, якщо діятиме адмінресурс, а «єдиних кандидатів» від БЮТ та НУНС буде більше однієї особи (а їх уже близько 10), то вибори київського мера можуть бути абсолютно безрезультатними. Для тих, хто їх ініціював і хто за них боровся.У тому числі і для киян, більшість яких нові вибори підтримують.
XS
SM
MD
LG