Доступність посилання

ТОП новини

Кількість загиблих в Іраку американських вояків сягнула понад 4000


Петро Войцеховський Вашингтон, 24 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ще четверо американських вояків загинули минулої ночі в Іраку, і тепер загальне число втрат американського війська за 5 років іракської війни перевищило 4000. Про це сьогодні повідомляють провідні інформаційні агенції світу.

«Кожна нова смерть викликає скорботу в президента Буша», – сказала з цього приводу прес-секретар Білого Дому Дейна Періно. Вона додала, що президент «несе відповідальність за ухвалені ним рішення, а також за продовження зусиль для досягнення успіху».

Американська стратегія врешті дає результати?

Після того, як минулого червня Сполучені Штати значно збільшили свої сили в Іраку (зараз там перебуває 160 тисяч американських вояків), кількість нападів з боку іракських бойовиків скоротилася на 60% – тобто більше ніж у два рази. При цьому американське військо зараз діє рішучіше і «переслідує ворога в його укріпленнях», зазначають військові керівники. Зменшилися обсяги як військових втрат, так і цивільних жертв.

Американські війська мають повернутися з Іраку після досягнення повного успіху, вважає їхнє керівництво.

Війна втрачає громадську підтримку

Приблизно дві третини американців сьогодні вважають, що війна в Іраку була помилкою і що військових треба повернути додому. На їхню думку, американське військо не може владнати внутрішні конфлікти Іраку замість самого іракського уряду. За підрахунками бюджетного комітету Палати Представників Конгресу США, війна в Іраку вже обійшлася Америці у 600 мільярдів доларів.

Але чимало американців досі впевнені, що їхні вояки в Іраку захищають свою країну та решту світу від терористичної загрози – бо сьогодні бойовики-терористи здійснюють напади на вулицях Багдада, проте не в змозі робити це на вулицях американських міст.

Акції протесту з вимогою вивести війська з Іраку останнім часом мають не стільки масовий, скільки маргінальний характер. Наприклад, учора в Чикаго шестеро юнаків такою акцією перервали Великоднє богослужіння католицького кардинала Френсіса Джорджа, з вигуками розбризкуючи на присутніх червону фарбу, схожу на кров. Представник антивоєнної групи заявив журналістам після цієї акції, що кардинал Джордж «мусив би виступити проти президента Буша і вимагати негайно закінчити війну».

Питання війни в Іраку стає одним із центральних у передвиборній президентській кампанії, яка вже набирає обертів. Можливий кандидат від демократів сенатор Гіларі Клінтон обіцяла почати виведення військ через два місяці після вступу на президентську посаду. А майбутній кандидат від республіканців сенатор Джон Маккейн виступає за ширші й активніші військові дії задля переможного завершення війни.

Найбільші жертви – серед цивільного населення Іраку

За повідомленнями іракського уряду, сили безпеки країни втратили у боротьбі з бойовиками від часу повалення режиму Саддама Хусейна близько 12 тисяч убитих. Але кількість жертв серед цивільного населення визначається по-різному.

За підрахунками міжнародної громадської організації, яка відслідковує кількість загиблих за повідомленнями світової преси, від бойових дій та терористичних нападів в Іраку загинуло приблизно 82-89 тисяч цивільних мешканців. За оцінкою іракського уряду та фахівців ООН, цивільні жертви складають від 104 до 223 тисяч загиблих. А за статистичною оцінкою організації британських медиків, цивільні жертви цієї 5-річної війни сягають понад півмільйона.
XS
SM
MD
LG