Доступність посилання

ТОП новини

«Шкільна деМОБІЛІЗАЦІЯ». Чи справді стільникові телефони шкодять навчанню?


Марічка Набока, Сашко Лащенко Незважаючи на рішення Міністерства освіти обмежити користування у школах мобільними телефонами (на перервах – будь ласка, а на уроці – ні), далеко не всі учні вимикають свої телефони. На це скаржаться вчителі. У відповідь депутати Рівненщини ініціюють повну заборону використання стільникового зв‘язку в середніх навчальних закладах. Загалом такі ініціативи з’являються не вперше. Екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко видав торік наказ, де обмежено користування мобілками на уроках. Водночас у деяких європейських державах приносити мобільні в школу не можна взагалі. Чи справді стільникові телефони шкодять навчанню?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи заважає мобільний на навчанні? Думки школярів та батьків.
Михайло, школяр:
- Буває, звичайно, що урок не подобається, то граємося на мобілках. Але ж він потрібен, раптом щось станеться, тоді мама подзвонить.
Антоніна Павлівна, пенсіонерка:
- Є в онуків мобільні. Інколи вони їх відволікають на уроках. Але ж коли я хвилююся, я завжди можу дізнатися, де моя онучка, з ким, коли буде вдома.
Ілля, школяр:
- У мене режим без звуку, тобто лише вібрація, тому телефон мені не заважає.
Людмила, журналістка:
- Діти часто сперечаються, в кого кращий телефон. Це негатив. Але плюс, що батьки можуть слідкувати за дітьми.
Олексій, школяр:
- Бувають ситуації, що мобільний необхідний. Батьки дзвонять, коли негайно додому треба йти.
Спокій батьків – нерви вчителям

Ще з початку цього навчального року українським школярам не дозволяється використання мобілок на уроках. Однак, незважаючи на загрозу наразитися на гнів учителів, далеко не всі учні вимикають свої телефони. І батьки їх у цьому часто підтримують. Констатуючи це, рівненські народні обранці вирішили покласти край «шкільній мобілізації». З подробицями - кореспондентка Радіо Свобода на Рівненщині Валентина Одарченко.

«Самі діти, та й їхні батьки, знаходять чимало аргументів для того, щоб носити мобільні телефони до школи. На першому місці – міркування безпеки, мовляв, дитина «в ефірі» - значить, все гаразд. Однак насправді мобільник більше шкодить фізичному і психічному здоров’ю школяра, переконана голова депутатської комісії з питань охорони здоров’я Віра Кобилянська, яка спонукала колег-депутатів підготувати відповідне рішення про заборону.

Віра Кобилянська: «Я майже одинадцять років «на мобільному телефоні». І за ці роки відчуваю сама – зниження слуху, після кожного сигналу мобільника виникає головний біль. І я маю інформацію про дослідження, профінансовані Євросоюзом, щодо впливу мобільних телефонів на здоров’я дітей. Вони прийшли до висновку, що мобільними телефонами не повинні взагалі користуватися діти до восьми років. Бо такі розмови призводять до вироблення стресових білків, з того боку, де тримають телефон, нагріваються тканини, і цей стресовий білок хаотично змінює структуру клітин. Людина починає погано спати, дитина стає дуже агресивною, виникає зниження слуху …».

Інший аспект проблеми – відволікання школярів на SMS чи дзвінки під час уроків. Але тут усе залежить від дисципліни в класі і волі вчителя, каже вчителька математики Світлана Тучинська.

«Жоден мій учень на уроці ніколи не користується телефоном. Якщо учень поважає свого вчителя – телефон не є проблемою…».

Заступник директора з виховної роботи Олеся Ткачук все ж передбачає конфліктні ситуації з учнями і самими батьками, принаймні, до того часу, поки заборона користуватися мобільними телефонами у школі не буде встановлена законом.

Олеся Ткачук: «Над цим питанням справді треба подумати, як його реалізувати, бо заборона теж викликає таку агресивність…».

До підготовки заборонного рішення долучилися лікарі обласної санепідемстанції, а також чиновники облдержадміністрації та працівники «Укртелекому».

А тринадцятирічний школяр із Києва Данило і не думає відмовитися від мобілки. Стільниковий телефон завжди з Данилом – вдома, на вулиці, на навчанні, будь-де. І при цьому учень запевняє, що використовує це диво науково-технічного прогресу за призначенням – для навчання, а також, щоб поговорити з мамою.

«Він мені не заважає вчитися, бо він мені не для розваг, як в інших учнів. Я беру до школи мобільний телефон, щоб подзвонити додому, сказати, що я вже йду, або попередити, що затримуюся. Іншим школярам заважає, бо вони граються ним на уроках, хоча SMS-ки не люблять писати. Батьки мої ставляться спокійно до того, що я користуюся мобілкою, бо знають, що я займаюся тим, що потрібно в школі – вчуся».

Італія стала торік першою європейською державою, що заборонила стільниковий зв''язок у шкільних класах. (Таким же шляхом пішли Греція, а також Ірландія). Як діє ця норма в італійських школах, розповідає кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик.

Слухати репортаж:


Наказ, яким обмежене користування мобілками на уроках, видав перед початком цього навчального року колишній міністр освіти України Станіслав Ніколаєнко. «Джерела знань» на кшталт стільникового телефону під час самостійних або контрольних робіт зайві, зазначив екс-міністр Радіо «Свобода». З іншого боку, Станіслав Ніколаєнко пропонує поставити себе на місце вчителя: урок під звуки рингтонів таке ж кепське видовище, як і театральна вистава, де глядачі дозволяють собі дзвонити з мобільного:

«Поставити себе на місце того вчителя, викладача, який дає ту чи іншу тему, і весь час звучать дзвінки. Людина в такому нервовому стані, який не дає їй можливості логічно викладати матеріал. Також іде постійне відволікання дітей від навчального процесу. До того ж, існує нездорова конкуренція між дітьми, які намагаються показати, в кого телефон найдорожчий».

Забавка чи необхідність?

Заступник директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти Ірина Буденна наполягає, що заборона користування мобілками в школі є цілком доречною не лише для того, щоб діти краще вчилися:

«Взагалі, заборона мобільних пов’язана з етикою, культурою поведінки учнів. Підчас проведення навчальних занять мобільний телефон відключається, так як це заведено в цивілізованому світі. Коли я заходжу в Адміністрацію Президента, я взагалі свій мобільний віддаю».

Дитячий психолог Наталя Лесенко погоджується з тим, що мобілка у школі користі навчанню не принесе. Але при цьому вона переконує, що завдяки заборонам учні стараннішими навряд чи стануть:

«Для батьків - це необхідність, вони можуть тримати зв’язок з дитиною. А якщо дитина не хоче сприймати знання, то вона може знайти собі іншу забавку — стріляти паперовими кульками через ручку, як це робили в нашому дитинстві».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG