Доступність посилання

ТОП новини

100 днів урядування: що зробили, що ні?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 100 днів роботи Кабінету Міністрів. Чим відзначився уряд Юлії Тимошенко? Що встигли і чого не встигли зробити на сьогодні урядовці? Як вони самі оцінюють свою роботу, і що про це думають їхні опоненти?

Виплати знецінених заощаджень Ощадбанку, збільшення соціальних виплат, ліквідація посередників на українсько-російському газовому ринку. Ці речі Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко називає досягненнями свого уряду. А Міністр фінансів Віктор Пинзеник заявляє, що уряд виконує державний бюджет з профіцитом.

«За перші 100 днів роботи уряду нам вдалося забезпечити виконання показників державного бюджету. За два місяці цього року ми виконали бюджет з профіцитом. Ми маємо сьогодні вже оцінки за квартал. Ми йдемо з перевиконанням бюджету. І будемо мати бюджет без дефіциту за підсумками кварталу», – каже Міністр фінансів.

Головний фінансовий документ не усучаснений

Не так оптимістично результати роботи уряду оцінюють у Секретаріаті Президента, і висловлюють до цьогорічного держбюджету низку зауважень. Заступник керівника Секретаріату Олександр Шлапак: «Мінімальна пенсія повинна відповідати прожитковому мінімуму. Соціальні стандарти, які прив’язуються до прожиткового мінімуму повинні прив’язуватися не до прожиткового мінімуму, який був вирахуваний у кінці 2007 року, а до реального, який ми отримали у зв’язку з високими темпами інфляції. За нашими розрахунками прожитковий мінімум вже зараз відстає від реального життя приблизно на 20 гривень».

Кабінет Міністрів і справді виконує бюджет, який парламент ухвалив наприкінці минулого року, зазначає представник Партії регіонів Василь Кисельов. Однак, коли ухвалювався головний фінансовий документ країни, було вирішено, що до кінця березня до Верховної Ради будуть подані зміни та доповнення щодо нього: «У тому обсязі, як ми запланували, він виконує. Але вона була зобов’язана до кінця березня подати до Верховної Ради зміни до бюджету на цей рік, але вона заявила, що поки не буде виконано ті умови, які вона висунула до парламенту, вона не буде нічого вносити».

За минулий рік інфляція в Україні склала 17%. У цьогорічному бюджеті Кабінету Міністрів Тимошенко показник інфляції закладений у межах 10%.
XS
SM
MD
LG