Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку тривають бої між урядовими військами і загонами шиїтських міліціонерів Моктади ас-Садра


Василь Зілгалов Прага, 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За інформацію іракського уряду, на півдні країни – в Басрі, під час боїв між урядовими військами і міліцією радикального шиїтського лідера Моктади ас-Садра загинуло щонайменше 40 осіб і поранено близько 200. Садристи активізувалися і в Багдаді, де мали місце їхні сутички з урядовими силами та американськими підрозділами. Тут також є жертви. Оглядачі вважають, що бої за Басру є нині однією з головних причин зростання світових цін на нафту.

Патруль урядових військ у центрі Басри, 25 березня 2008 р.
Урядові сили Іраку намагаються очистити ключовий південний порт і нафтовий центр, яким є Басра, від непокірної міліції «Армії Магді». Прем’єр-міністр країни Нері аль-Малікі сам особисто командує урядовими силами у намаганні, як він сам заявляє, «очистити Басру від злочинців і терористичних елементів». У середу аль-Малікі висунув садристам в Басрі ультиматум: або вони складуть зброю впродовж 72 годин, або ж будуть знищені.

Моктада ас-Садр і його «Армія Магді» користуються широкою підтримкою серед шиїтів, і ці бої можуть прокласти край оголошеному садристами 7-місячному перемир’ю в Іраку. Це може дестабілізувати ситуацію і поховати надії на встановлення стабільного миру в державі. Тим більше, що садристи вже попередили про акції громадянської непокори у зв’язку із ультиматумом влади.

Представник ас-Садра в парламенті заявив: «Наш блок у парламенті здійснив кроки на висловлення недовіри уряду Нурі аль-Малікі. Сьогодні вранці ми провели переговори з низкою політичних сил нашого парламенту. З деякими з них (я поки-що не можу їх назвати) вже досягнуті домовленості. Умови цих домовленостей стануть відомі, якщо уряд не зупинить репресій проти іракського народу».

Конфлікт відбувається в середині шиїтів, між різними їхніми фракціями

Представник Держдепартаменту США Дана Періно заявила, що операція в Басрі ініційована самими іракцями і обіцяє бути складною. «Це операція самих іракців, і вони нею керують. Це якраз те, чого ми хочемо від них – більшої відповідальності за ситуацію», – зазначила вона.

Спостерігачі вважають, що головна причина операції в Басрі – це встановлення контролю за експортом нафти, бо 90 відсотків іракського нафтового експорту йде саме з цього морського порту. Також наголошують, що конфлікт цей відбувається всередині шиїтів, між різними їхніми фракціями, які прагнуть контролювати дуже прибутковий південь Іраку. Не виключається, що такий перебіг подій може змусити покинути країну британський військовий контингент, який не зміг дати раду з міліцією садристів на півдні Іраку. А це, у свою чергу, як зауважують експерти, ускладнить перебування тут американців. У Вашингтоні обвинувачують Іран у підтримці «Армії Магді» і нагнітанні суперечностей між садристами та урядом у Багдаді.

Матеріали до теми:

• Кількість загиблих в Іраку американських вояків сягнула понад 4000 • Рівно 5 років тому американські війська ввійшли до Іраку
XS
SM
MD
LG