Доступність посилання

ТОП новини

День українського сміху. Україна і Росія говоритимуть 1 квітня про дружбу і співробітництво


Віталій Портников, оглядач 26 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Слухання на тему виконання Україною Договору про дружбу і співробітництво із Російською Федерацією заплановані у Державній Думі на 1 квітня. День сміху вибраний депутатами не випадково. 1 квітня в російській столиці перебуватиме спікер українського парламенту Арсеній Яценюк. І, за словами голови комітету в справах СНД Держдуми Аркадія Островського, високому гостю можуть висловити претензії щодо виконання Україною цієї угоди. І поставити запитання, чи є сенс у пролонгації документа.

Варто нагадати, що останнім часом депутати Державної Думи Росії займаються активною зовнішньополітичною діяльністю на пострадянському напрямку. Після слухань у Державній Думі щодо звернення Абхазії та Південної Осетії про визнання незалежності цих самопроголошених республік Державна Дума вже на пленарному засіданні звернулася до уряду із пропозицією вивчити доцільність такого кроку. Щоправда, з боку виконавчої влади ніяких реакцій не було. І це не дивно. Тому що Державна Дума використовується сьогодні адміністрацією президента Росії швидше з пропагандистською метою. На тлі «войовничих» депутатів-яструбів урядовці і дипломати виглядають голубами порозуміння. І те, що координують кроки і тих, і інших із Кремля, якось залишається поза увагою.

У Москві традиційно ставляться до політики, як до телевізійної політтехнології. 1 квітня не тільки день перебування Арсенія Яценюка в Москві. Саме цього дня в Києві перебуватиме американський президент Джордж Буш, який вперше відвідує Україну. Пред’явити Україні претензії саме цього дня цілком доречно – у випусках новин висновки слухань будуть поряд із репортажами про київські зустрічі американського лідера. А от реального впливу на російсько-український діалог і долю так званої «великої угоди» слухання не матимуть. І про це також не слід забувати.
XS
SM
MD
LG