Доступність посилання

ТОП новини

Президент Франції прибув до Лондона. Саркозі налаштований на «нове франко-британське братерство»?


Олекса Семенченко Лондон, 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Франції Ніколя Саркозі прибув до британської столиці з дводенним державним візитом. Це перший державний візит президента Франції до Великої Британії за 12 років. І, як кажуть оглядачі, вже давно франко-британські стосунки не були на такому підйомі.

Президент Франції Ніколя Саркозі та королева Єлизавета II, Лондон, 26 березня 2008 р.
Ще перед від’їздом до Лондона президент Франції Ніколя Саркозі говорив про «нове франко-британське братерство». За словами Саркозі, Європа потребує Велику Британію, а Франція хоче працювати пліч-о-пліч із нею в таких ділянках, як енергетика та імміграція. Французький президент говорить про принципову зміну стосунків, які донедавна не вирізнялися особливою сердечністю.

«Є різниця між тим, що говорили інші президенти, і тим, що хочу сказати я. З часу мого приходу в політику я завжди думав однаково, а саме: Велика Британія та Франція мають довіряти одна одній, ми поділяємо ті самі цінності, ті самі проблеми, ті самі прагнення і надії. І ми маємо тих самих ворогів. Я завжди вважав, що ми потребуємо Великої Британії, я ніколи не обмежував зовнішню політику Франції лише дружбою з Німеччиною. Я ніколи не припиняв працювати у тісному зв’язку з Лондоном — ні коли був міністром внутрішніх справ, ні міністром фінансів, ні тепер, як президент Республіки», – зазначив Ніколя Саркозі.

А британський прем’єр-міністр Ґордон Браун каже, що теж сподівається ближчих стосунків. У перебігу візиту Ніколя Саркозі звернеться до обох палат британського парламенту. Також він буде гостем великого державного банкету у Віндзорському замку.

Перемови Саркозі з Брауном, що очікуються у четвер, торкатимуться цілої низки проблем: від світової фінансової кризи до становища в Афганістані.Лідери також мають оголосити про співпрацю в галузях ядерної енергетики та імміграції.

На летовищі Саркозі з дружиною зустріли принц Уельський Чарльз. Відразу після прибуття до Великобританії президента Франції та його дружину, співачку й колишню модель Карлу Бруні, прийняла у Віндзорському палаці королева Єлизавета ІІ.

Після короткого переїзду до Віндзору Саркозі разом із чоловіком королеви герцогом Віндзорським інспектував почесну гвардію, тоді як Карла Бруні розмовляла з королевою – італійка чудово володіє англійською.

Бруні матиме високий статус під час цього візиту, вона є почесною гостею на ленчі, який організовує дружина Ґордона Брауна Сейра.

Перед вилетом до Лондона Ніколя Саркозі сказав, що поважає давні близькі відносини між Британією та США, проте наголосив, що вони не повинні заважати позиції Британії в самому серці Європи.

А британцям, які вимагають референдуму щодо нової Лісабонської угоди ЄС, Саркозі зазначив: «Ви, британці, потрібні нам у ЄС».
XS
SM
MD
LG