Доступність посилання

ТОП новини

Союз НАТО підготував два проекти декларацій про Україну і Грузію: «надати» і «не надати» План дій для членства


Північноатлантичний союз, як і раніше, не має спільної думки, чи надавати Україні і Грузії План дій для членства на саміті 2–4 квітня в Бухаресті. Постійний представник США в Північноатлантичному союзі у середу офіційно поінформувала колег, що президент США ухвалив рішення на користь України і Грузії. Водночас Німеччина і Франція далі твердо проти такої можливості.


Представники нових країн – членів НАТО заявили на щотижневому засіданні Північноатлантичної ради в Брюсселі в середу, що «половинчастий» підхід не піде нікому на користь, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Раніше в НАТО обговорювали, серед інших, компромісний план, який, за повідомленнями, передбачав б підвищення відносин Північноатлантичного союзу з Україною і Грузією, але не згадував би про їхні перспективи вступу до НАТО.

Тим часом Північноатлантичний союз, як і раніше, не має спільної думки, чи надавати Україні і Грузії План дій для членства на саміті 2–4 квітня в Бухаресті.

Як повідомив Радіо Свобода один із урядовців НАТО, постійний представник США в Північноатлантичному союзі Вікторія Нуланд у середу офіційно поінформувала колег, що президент США Джордж Буш ухвалив рішення на користь України і Грузії.

Раніше за надання цим країнам Плану дій для членства висловилися 10 країн НАТО – 9 нових членів зі Східної Європи, крім Угорщини, та Канада.

Водночас Німеччина і Франція далі твердо проти такої можливості.

Але в середу посли обох держав, говорячи про Грузію, заявили, що загалом підтримують її євроатлантичні прагнення.

Цього дня засідання Північноатлантичної ради – найвищого політичного органу НАТО, який засідав на рівні постійних представників, – відвідала делегація Грузії, яка переконувала, що відмова їхній країні в Плані дій стала б потуранням Росії і ще розпалила б сепаратистські конфлікти на грузинській території.

Матеріали до теми:

• Україна і Грузія можуть отримати на бухарестському саміті НАТО План дій, але не «для членства»

• Грузія застерігає НАТО, що можлива відмова в Плані дій для членства матиме серйозні наслідки

• Де Європа проведе межу? Що очікує Україну і Грузію на саміті НАТО в Бухаресті? • Майбутній президент Росії застерігає НАТО не запрошувати Україну й Грузію • Президент США Джордж Буш має відвідати Україну наприкінці березня, напередодні саміту НАТО в Бухаресті • Яап де Гооп Схеффер: НАТО має на бухарестському саміті дати Україні і Грузії чіткий сигнал, що двері для них відчинені • Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність • Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО? • Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські
XS
SM
MD
LG