Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Питання бути чи не бути Україні в НАТО стоїть у контексті бути чи не бути українському суверенітету


На цьому Президент України наголосив в інтерв''ю провідним європейським виданням. Відповідаючи на запитання щодо очікувань України від саміту НАТО в Бухаресті, Президент зазначив, що Україна сподівається на позитивний сигнал стосовно приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО. «Приєднання України до ПДЧ не несе загроз жодному нашому сусідові, в тому числі, Росії. Очевидно, мова йде про те, як і далі бачити Україну периферією, у якої не чітко сформульовані політичні суверенітети, де нація не має сучасної безпекової оборонної політики», – зазначив Президент.


На цьому Президент України наголосив в інтерв''ю провідним європейським виданням: британській бізнес-газеті Financial Times, французькій газеті Le Monde та італійській газеті Corriere della Sera.

Відповідаючи на запитання щодо очікувань України від саміту НАТО в Бухаресті, Президент зазначив, що Україна сподівається на позитивний сигнал стосовно приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО.

«У мене немає сумніву, що ми отримаємо позитивний сигнал», – сказав Віктор Ющенко. Він наголосив, що бажання України приєднатися до НАТО – це бажання долучитися до найдієвішої на сьогодні системи колективної безпеки у світі. Водночас, це бажання розділити з усіма європейцями відповідальність за безпеку континенту.

Коментуючи на прохання кореспондента газети Financial Times слова обраного президентом Російської Федерації Дмитра Медведєва про те, що ситуація можливого вступу Грузії та України до НАТО є «вкрай неприємною для європейської безпеки», Віктор Ющенко висловив переконання, що дискусія, яка ведеться за межами України щодо її євроатлантичних прагнень, «швидше за все, викликана не турботами про основи нашої національної безпеки, суверенітету».

«Приєднання України до ПДЧ не несе загроз жодному нашому сусідові, в тому числі, Росії. Очевидно, мова йде про те, як і далі бачити Україну периферією, у якої не чітко сформульовані політичні суверенітети, де нація не має сучасної безпекової оборонної політики», – зазначив Президент. «Переконаний, що у європейських народів наше устремління отримає повне сприйняття», – додав він.

«Питання бути чи не бути Україні в НАТО стоїть, за великим рахунком, у контексті бути чи не бути українському суверенітету», – наголосив Віктор Ющенко.

Інтерв''ю з Президентом України вийде в найближчих номерах згаданих видань.

Матеріали до теми:

• Де Європа проведе межу? Що очікує Україну і Грузію на саміті НАТО в Бухаресті? • Майбутній президент Росії застерігає НАТО не запрошувати Україну й Грузію • Президент США Джордж Буш має відвідати Україну наприкінці березня, напередодні саміту НАТО в Бухаресті • Яап де Гооп Схеффер: НАТО має на бухарестському саміті дати Україні і Грузії чіткий сигнал, що двері для них відчинені • Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність • Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО? • Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські аналітики
XS
SM
MD
LG