Доступність посилання

ТОП новини

Серед заарештованих у Мінську був і український журналіст


Марія Щур Мінськ, 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Мінську проходили суди над заарештованими у вівторок прибічниками опозиції, які провели несанкціоновану акцію з нагоди 90-ї річниці проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки. Радіо Ми запросили розповісти про перебіг подій нашого мінського кореспондента Валерія Калиновського.

Мінськ, 25 березня 2008 р.
Р.С.: Валерію, в чому винні зарештовані демонстранти, і яке покарання вони переважно отримують?

В.К.: Вчора в Мінську міліція затримала понад 100 демонстрантів, і не лише їх, але й випадкових людей. Частину з них, у тому числі неповнолітніх, відпустили після встановлення особи. Сьогодні перед судами постало близько 80 учасників акції. Переважно це молоді люди, активісти опозиційних організацій. Всіх їх звинувачують у порушенні правил проведення масових дій. Цілий день у п’яти судах Мінська діяв судовий конвеєр – дуже звичний за білоруських реалій.

Судді переважно засуджували демонстрантів на термін до 15 діб або давали їм великі штрафи. Підсудні заявляли в судах про побиття міліцією. Затриманих вчора прибічників опозиції судять також в інших містах Білорусі, де теж були акції до річниці БНР. У місті Барановичі, наприклад, судять двох інвалідів.

Р.С.: Була інформація про те, що вчора в Мінську арештували і одного українського громадянина. Що відомо про нього?

В.К.: Справді, серед кількох іноземних громадян вчора в Мінську було затримано одного українця. Це журналіст Юрій Бірюк. Український консул у Мінську Василь Сердега розповів, що він відбув ніч у тюрмі, після чого в суді було встановлена його особа, а тоді його відпустили.

Проте білоруських журналістів, арештованих під час учорашньої демонстрації в Мінську, суди так не відпускають. Зокрема Сямьона Печанко з газети «Наша Ніва» засудили до 15 діб арешту. Суд над фотокореспондентом цієї ж газети Андреєм Лянкевичем перенесений на завтра.

Р.С.: Які висновки зробила опозиція з учорашньої акції, яку жорстко розігнали спеціальні підрозділи?

В.К.: На думку екс-кандидата на президентських виборах 2006 року Александра Мілінкевича, такої брутальної поведінки білоруської міліції не спостерігалося вже кілька років, і це свідчить, що останні заяви влади про якусь лібералізацію не мають жодного підґрунтя. Інші лідери опозиції кажуть, що настав час змінювати тактику опозиції, відмовлятися від контактів зі владою, не просити.
XS
SM
MD
LG