Доступність посилання

ТОП новини

215 років від ІІ поділу Польщі, внаслідок якого Правобережна Україна була приєднана до Російської імперії


Віталій Пономарьов Київ, 27 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Правду кажучи, для Росії немає ні потреби, ні користі, щоб Польща стала дієздатною», – так російська імператриця Катерина ІІ обґрунтувала у приватному листі необхідність ІІ поділу Польщі. У ході тієї збройної акції 215 років тому до складу Російської імперії вперше потрапила більша частина території Правобережної України.

1772 року Прусське королівство і Російська та Австрійська імперії відібрали у Речі Посполитої так звані «санітарні смуги» по периметру країни. Щоб урятувати державу, Сейм започаткував низку реформ і ухвалив Конституцію.

Проти реформ виступили лідери магнатської проросійської опозиції, які 14 травня 1792 року проголосили у містечку Торговиці неподалік Умані конфедерацію (тобто, повстання). Одночасно на Поділля біля Могильова-Подільського з Бессарабії вторглася російська армія чисельністю 64 тисячі вояків, яка невдовзі з’єдналася з конфедератами. Польське військо зазнало поразки біля Полонного і відступило до Бугу, а наприкінці липня російські частини взяли Варшаву. З півночі на територію Польщі вступила прусська армія.

Приєднання Правобережжя до Російської імперії

23 січня 1793 року представники російської імператриці та прусського короля уклали у Санкт-Петербурзі конвенцію про ІІ поділ Польщі. Угода передбачала приєднання до Російської імперії Білорусі та Правобережної України, зокрема, Київщини, Поділля і східних частин Полісся та Волині:

«Її величність імператриця всеросійська вступить у володіння землями і провінціями, розташованими за лінією на карті, що починається від Друї на лівому березі Двіни; звідси лінія продовжується через Нароч і Дубраву, йде до Несвіжа, потім до Пінська, а звідси проходить поблизу кордону Галичини, по якому вона йде до ріки Дністра, так що всі землі вищезазначені будуть належати на вічні часи Російській імперії».

25 березня російська армія почала займати зазначені у конвенції землі Правобережної України. А 27 березня імператриця Катерина ІІ видала маніфест про приєднання Правобережжя до Російської імперії, в якому називала цю акцію «поверненням відторгнутого».
XS
SM
MD
LG