Доступність посилання

ТОП новини

Зовнішня політика Кабінету Тимошенко


Тетяна Ярмощук Сьогодні ж Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зустрічатиметься з дипломатами. Чим же відзначилася робота цього уряду на міжнародній арені?


Поїздка до Брюсселю, газові домовленості у Москві, систематична критика щодо цього з боку Секретаріату Президента. Ці зовнішньополітичні питання варто відзначити у роботі Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко. Найбільше ж досягнення цього уряду, на думку бютівця Олега Ляшка – це позиція у відносинах з Росією.

«Саме за урядування Тимошенко увінчалася успіхом багатолітня епопея вступу України до СОТ, це перш за все. Друге – це те, що нинішній український уряд змусив рахуватися з собою навіть Кремль, який завжди вів себе зверхньо, і в газових питаннях, і в газових, і в усіх інших питаннях. Думаю, що Тимошенко поставила їх на місце і таким чином відстояла інтереси країни», – сказав народний депутат Олег Ляшко.

Опозиціонери ж закидають Кабінету Тимошенко політику щодо НАТО

Представник парламентського комітету у закордонних справах, регіонал Тарас Чорновіл зазначив: «Фактично нічого не говориться про нормальну співпрацю з Альянсом, де ми дійсно маємо що запропонувати і можемо отримати вигоди і дійсно провести дуже серйозні інтеграційні процеси. Замість цього знову все підмінено тільки темою членства. На основі цього ми не здобули жодних вигод: економічних, політичних, безпекових, які можна мати від співпраці з Альянсом. Мені здається, тут є дуже серйозні втрати уряду, і при чому не тільки складової, яка залежить від Президента, міністра закордонних справ та міністра оборони, але й в першу чергу економічних міністрів».

Не можна говорити про самостійність уряду у зовнішній політиці, зазначає директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко. Однак, попри деякі неузгодженості, на міжнародній арені Президент та Прем’єр говорять в унісон:

«Зберігаються певні конфліктні лінії між Президентом та Прем’єром. Але якщо у випадку з урядом Януковича конфліктною лінією переважно був західний напрямок, і небажання Януковича інтегруватися до НАТО, то у даному випадку йдеться про певний конфлікт Президента та Прем’єра на російському напрямку. Позитивом останніх 100 днів можна вважати те, що у більшості випадків Президент та Прем’єр говорять в унісон, говорять одним голосом га міжнародній арені», – сказав директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко.

4 квітня у Бухаресті має відбутися самміт Північноатлантичного альянсу, на якому мають розглянути питання щодо можливості приєднання України до Плану дій про членство у НАТО.
XS
SM
MD
LG