Доступність посилання

ТОП новини

Ніколя Саркозі: «Працюючи разом, Велика Британія і Франція можуть стати ще більшою силою добра»


Олекса Семенченко Лондон, 27 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Британсько-французьке партнерство має посилитись у ключових аспектах для двох країн. Про це домовились президент Франції Ніколя Саркозі та прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун. Йдеться, передусім, про економіку, оборону та міграційну політику. Французький президент, який перебував у Лондоні з державним візитом, також закликав британців брати більшу участь у європейських справах.

Президент Франції Ніколя Саркозі та прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун, Лондон, 27 березня 2008 р.
Описання майбутніх планів на співпрацю між двома європейськими важковаговиками займає 36 сторінок. Британський прем’єр розповів про суть домовленостей з Ніколя Саркозі: «Ми тепер проводитимемо раз на три місяці зустрічі чільних представників урядів для обговорення спільних проблем. Ми влаштовуємо шість щомісячних самітів найвищих міністрів для обговорення викликів у Європі та за її межами. Регулярна щорічна зустріч на найвищому щаблі торкатиметься всіх проблем, які поставатимуть у цих дискусіях. Ми заснуємо координаційну групу для співпраці з проблем міжнародного значення. І виробимо нові механізми глибшої координації політики перед міжнародними зустрічами: ООН, Світового Банку, МВФ через поглиблення зв’язків між окремими міністерствами. Ми віримо, що, працюючи разом, Британія і Франція можуть стати ще більшою силою добра».

Франція та Велика Британія матимуть спільну програму атомної енергетики

Н. Саркозі сповнений бажання укласти із Британією угоду про спільну програму атомної енергетики, яка має на меті замінити британські АЕС, термін експлуатації яких добігає кінця, а також експортувати технології до неядерних країн світу. Французька компанія EDF сподівається одержати контракт на будівництво щонайменше чотирьох АЕС у Великій Британії.

Браун повідомив, що цього року організує в Британії конференцію для країн, які прагнуть розвинути цивільні програми з атомної енергетики. Запрошення планується надіслати й Ірану, якщо той виконає свої міжнародні зобов’язання відмовитися від програми збагачення урану.

У перебігу візиту Н. Саркозі з дружиною Карлою Бруні прийняла британська королева, а в четвер зранку він побував у лондонській резиденції Ґордона Брауна на Даунінґ Стріт. Також Саркозі і Бруні поклали вінок до пам’ятника знаменитого попередника француза – Шарля де Ґолля.

Напередодні Ніколя Саркозі звернувся з промовою до двох палат британського парламенту. Він заявив про створення англо-французької осі як засобу поступу в Європі й світі у питаннях кліматичних змін у світі, ядерної енергетики, реформи ООН та війни в Афганістані.

Матеріали до теми:

• Президент Франції прибув до Лондона. Саркозі налаштований на «нове франко-британське братерство»?
XS
SM
MD
LG