Доступність посилання

ТОП новини

Концепцію гуманітарного розвитку України затвердив Всеукраїнський форум інтелігенції


Леся Бакалець Київ, 27 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна тепер має власну концепцію гуманітарного розвитку. Документ презентували та активно обговорили на Форумі української інтелігенції в Києві. Проблеми охорони здоров''я, демографії, гідних умов праці, культурного розвитку нації та шляхи їх вирішення – все це вмістилося у брошурці з соняхом та гербом на обкладинці. Чи перейдуть слова з паперу в дію? Представники української інтелігенції висловлюють скептицизм.

Оперний театр імені Тарас Шевченка. Півтори тисячі представників інтелігенції з усіх регіонів України зібралися тут, щоб обговорити гуманітарний розвиток держави.

У тридцять чотири сторінки укладач концепції, радник Президента Микола Жулинський вклав усі проблеми гуманітарної сфери України. Від демографії до розвитку інтелектуального потенціалу нації: «Необхідно суттєво змінити державний кут зору на роль людини, створювати гідні умови для реалізації всіх інтелектуальних, культурних, творчих можливостей людини і нації. Основне інвестування має йти в людський капітал, завдяки якому формується конкурентноспроможна нація. Саме в цьому полягають національні пріоритети гуманітарного розвитку України».

Представники інтелігенції у реалізації Концепції сумніваються

Пропозиції з приводу реалізації Концепції помістилися на одній сторінці. Це турубує голову асоціації книговидавців Олександра Афоніна. Він каже, що подібних постанов, програм Україна бачила багато, але поки жодна не стала реальністю: «У мене немає впевненості, що Форум стане якоюсь точкою відліку нового стану українського гуманітарного простору. Концепція – це папір».

Видавець Дмитро Капранов це зібрання інтелігенції називає взагалі «виїзним фуршетом». Хоча Концепція гуманітарного розвитку йому сподобалася. Та все ж він не бачить шляхів її практичної реалізації: «Влада завжди як робить? Бере дуже авторитетних людей, збирає їх дуже коротко, але з різних тем. І щоб усі говорили кожен про своє, і в результаті ні про що, потім оголошується, що питання обговорили, з інтелігенцією зустрілися, ми –найдемократичніша влада. І крапка з комою».

Багато декларативного в концепції побачила і письменниця, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка Марія Матіос.Однак, на її думку, існування такого документа важливе для України: «Це момент отого тривожного дзвону. Він змушує частину суспільства замислитись над цими проблемами, іншу частину суспільства змушує ухвалювати якісь рішення, і в цьому є позитивний момент».

На Всеукраїнському форумі інтелігенції проблеми України обговорювали довго, конкретно по кожній сфері. Виступ Президента тривав більше години. Залишилося одне – вирішувати ці проблеми.

А проблем справді багато. За роки незалежності Україна у світовому індексі людського розвитку перемістилася з 45 на 76 місце.
XS
SM
MD
LG