Доступність посилання

ТОП новини

Застарілі набої для афганських збройних сил


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах міністерство оборони скасувало багатомільйонний контракт на постачання набоїв для сил безпеки Афганістану. Виявилося, що фірма закуповувала застарілі набої з Китаю та країн колишнього комуністичного блоку.

Контракт на 300 мільйонів доларів було скасовано після того, як газета «Нью-Йорк Таймс» у перебігу репортерського розслідування почала довідуватися, хто і які набої постачає Афганістанові. З’ясувалося, що постачальником є якась фірма під назвою АЕУ, офіс її без вивіски розташований у Маямі-Біч у Флориді. Очолює фірму двадцятидворічний молодик Іфрейм Діверолі, а віце-президентом у нього служить професійний масажист Дейвід Пакуз, 25 років.

«Нью-Йорк Таймс» зазначає, що від 2006 року, коли в Афганістані активізувалися таліби та терористична мережа «Аль-Каїда», афганський уряд покладався на Пентагон у постачанні зброї, а той розподіляє замовлення по приватних фірмах. Пентагон оголосив конкурс і фірма Діверолі виграла його. За законом, контрактор для урядової установи повинен мати бездоганну репутацію, але чомусь не звернули увагу на те, що юний пан Діверолі мав репутацію хулігана й дебошира, неодноразово разом зі своїм віце-президентом потрапляв до поліції.

Набої вони брали зі старих арсеналів у посткомуністичних країнах та Китаї

Афганська армія оснащена здебільшого зброєю радянського ще виробництва, зокрема – автоматами Калашникова. Тож набої фірма Діверолі закуповувала в Албанії, Болгарії, Чехії, Угорщині, у Казахстані, Румунії, Словаччині. Робилося це за посередництвом компаній, які визначені на федеральному списку як такі, що займаються нелегальним продажем зброї.

Набої вони брали зі старих арсеналів, що підлягають списанню (бо понад сорокарічної давнини), деякі з них іржаві, ящики з маркуванням «зроблено у Китаї», 1966-го року, розвалювалися. 100 мільйонів набоїв китайського виробництва закупила фірма Діверолі.

Як зазначає «Нью-Йорк Таймс», такі застарілі набої рішенням НАТО і державного департаменту США призначені для знищення як ненадійні, мільйони доларів коштувала ліквідація частини цих арсеналів. В Албанії нещодавно стався вибух на одному з таких складів. Фото позеленілих від віку набоїв газета подала на першій сторінці.
XS
SM
MD
LG