Доступність посилання

ТОП новини

Польша і Україна: формат співпраці


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Віталій Портников
Гості Свободи: Радник Посольства Польщі Ольга Гнатюк та співголова парламентської комісії Україна-Польща, голова комітету з питань освіти й науки Верховної Ради Володимир Полохало

Розшифровка ефіру з’явиться протягом години. Поки що доступним є лише аудіозапис програми.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Віталій Портников: Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відвідав з офіційним візитом українську столицю. Він провів переговори з Президентом Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, під час візиту підписано чимало досить цікавих угод, які мають просунути вперед українсько-польський діалог.

І звичайно варто згадати, що цей візит Прем’єр-міністра Польщі відбувається напередодні Бухарестського самміту НАТО, на якому розглядатиметься лист українських керівників щодо можливості приєднання України до плану про членство в НАТО. Польща – одна з небагатьох країн – членів Північноатлантичного союзу, яка підтримує, голосно підтримує цю українську заявку.

Варто сказати, що про це і про культурно-освітні проекти польсько-українського діалогу ми будемо говорити з радником посольства Польщі в Україні пані Олею Гнатюк і народним депутатом України, головою Польсько-української комісії зі співробітництва парламентського паном Володимиром Полохало.

Я знаю, що для дипломатів завжди будь-який офіційний візит – це така катастрофічна річ, але я сподіваюсь, що Ви знайшли для себе чимало цінного в цій катастрофі. Ольга Гнатюк: По-перше, я не вважаю, що це катастрофа, це завжди цікаво і завжди корисно потрудитися, щоб потім спостерігати, як воно все йде відповідним ритмом і ніщо вже не заважає, хоч поперед цього було досить багато різних перешкод – і так завжди має бути: мусить бути робота, і мусить бути результат.

Ці результати, як на мене, є дуже важливими і вагомими. Оскільки мені найближча сфера освіти, культури і науки, я б із задоволенням зупинилася саме на цих питаннях більше, ніж на питаннях прикордонного руху чи питаннях Євро-2012 за всієї моєї пошани до вболівальників футболу і всіх почуттів патріотичних обох наших країн.

Віталій Портников: Наскільки я розумію, Євро-2012 – це ж не тільки, на щастя, спорт, це й ще дороги, готелі, інфраструктура. Це все те, що має допомагати гуманітарному співробітництву України і Польщі.

Ольга Гнатюк: В першу чергу, буде розвиватися інфраструктура. І це тішить, тому що в обох наших країнах це важливо, щоб покращити наші дороги і покращувати обслуговування в готелі. І це буде нагода для молоді, яка навчиться просто такого волюнтаріату, обслуговування різних груп, великих груп людей.

І я думаю, що це буде просто чергова нагода для цікавого, гарного спілкування, для пізнавання іншого світу для всіх тих учасників змагання. Я, в першу чергу, на це саме так дивлюся. Може, в мене мало любові до футболу. Але я думаю, що мені це подарують слухачі.

Я гадаю, що найважливіше, що ми можемо здобути – це рекламу Польщі, рекламу Україні, рекламу нашим прекрасним містам.

Віталій Портников: Пане Володимире, дійсно, в цьому візиті було чимало гуманітарних аспектів. Чому так сталося? Іноді складається враження, що коли багато гуманітарних аспектів, значить, не вистачає політичних і економічних.

Володимир Полохало: Ні, я думаю, що тут були і гуманітарні, і економічні питання, і ті, які сьогодні хвилюють багатьох українців, і хвилюють поляків. Зокрема та Угода про правила місцевого прикордонного руху, яка була сьогодні підписана, насправді спрощує перетин кордону для громадян України, які проживають в прикордонній зоні. Тобто це означає, що вони зможуть перетинати кордон без додаткового оформлення віз стільки разів, скільки їм це необхідно. Тобто це, по суті, безвізовий перетин кордону.

Віталій Портников: На 30 чи на 50 кілометрів.

Володимир Полохало: А це дуже важливо, саме тут найбільше активно. Звичайно, хотілося більшого, але разом з тим я згоден з пані Прем’єром Юлією Тимошенко, яка сказала, що в ході переговорів Польща підтримала найкращий для України варіант тексту угоди саме в цьому конкретному вимірі, який нам відкриє дорогу і для подальших безвізових, які вже є для науковців, студентів і інших категорій населення, але це ще, може, буде поліпшено. Це ми обговорювали, до речі, на спільному засіданні комісії польської і нашого комітету 5 березня, про що я вже згадував.

А гуманітарний аспект – Ви знаєте, він раніше завершувався просто декларацією про наміри, якимось інтенціями з українського боку і не мав такого великого виміру.

Тому я надаю дуже великого значення саме декларації про створення польсько-українського Європейського університету. Це декларація не на п’ять років, це декларація на місяць буквально, протягом якого має бути підписана дуже розлога конкретна угода, яку мають ратифікувати Прем’єр-міністр Дональд Туск і Юлія Тимошенко. Тим більше, що Прем’єр-міністр Польщі запросив найближчим часом Юлію Тимошенко до Польщі.

Я думаю, що ця розмова, діалог і конкретні змістовні речі будуть продовжені і в Польщі. Я б сьогодні сказав, що стосунки українсько-польські в зв’язку з цим візитом набувають більш конкретно спрямованого прагматичного виміру, ніж це було раніше. І це цілком очевидно, тому що мені здається, спілкуючись з багатьма депутатами польського сейму, представниками і більшості, і меншості, сьогодні Польща налаштована якраз на такий підхід.

І з українського боку уряд України, Прем’єр-міністр Тимошенко націлена на результат, на продуктивність стосунків і підписання документів. Тому, я думаю, це, я не сказав би, що нова віха в стосунках, але ж політичні системи в Польщі, в Україні практично тотожні, я їх називаю «прем’єрсько-президентська республіка».

І спілкуючись зі своїм колегою з польського сейму паном Анджеєм Смірном, який очолює комісію по науці і по освіті, я відчув, що вони знають повноваження Сейму, але практично так само мислять, як і ми мислимо відносно ролі уряду, уряду як Кабінету Міністрів, а не уряду як влади.

І ця схожість, ця близькість, якщо хочете, вона дає можливість саме так і діяти. Тобто Прем’єр-міністр Польщі – Прем’єр-міністр України, міністр з Польщі - міністр з України, і так само голови комітетів тих чи інших – польського Сейму і України.

Адже в Україні досвід польського самоврядування просто ще не оцінили. Я думаю, що найліпший сьогодні варіант для реформи місцевого самоврядування – це польський досвід. Це без перебільшення, там треба тільки невеликі правки.

Це саме можна говорити сьогодні і в контексті чемпіонату Європи з футболу і підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Це, безперечно, поширить можливості народної дипломатії, контактів, візитів. Треба вже позбавлятися від певних штампів, від тих просто загальних намірів дружити, вважати Польщу адвокатом, а переходити саме до таких реальних конкретних і взаємовигідних стосунків.

Я думаю, що в цьому сенсі Польща може відігравати ключову роль, тому що Україна в своїх європейських прагненнях тепер не почувається самотньою, вона відчуває реальну підтримку. Навіть ідеться не про політичну підтримку, а йдеться про підтримку в межах діяльності уряду Польщі.

Я десь прочитав в Інтернеті сьогодні перед Вашим ефіром, що Дональд Туск – прем’єр-міністр Польщі придивився до Прем’єра і високо оцінив її ділові і вольові якості.

Віталій Портников: Пані Олю, Ви говорили, що є модною Польща в Україні, а Україна в Польщі є модної, чи не пройшла досі ця мода часів Майдану?

Ольга Гнатюк: Річ в тому, що Україна є дуже популярною темою у Польщі. І не можна сказати, що була якась раптова мода, яка так само раптово відійшла, як помаранчевий колір в моді. Це зовсім не так.

По-перше, в Польщі з’являються просто тисячі публікацій, присвячених Україні і стосовно наукових публікацій, і стосовно глибших аналізів – це порядку кількасот публікацій більшого розміру, це не мається на увазі газетних публікацій.

Коли йдеться про серйозні дослідження, чи-то історичні, чи політологічні, чи соціологічні, чи демографічні, їх, справді, кожного року є по кільканадцять книжок, які присвячені або повністю Україні або в більшості Україні. Це не може бути проявом моди, це є проявом елементарного зацікавлення.

Володимир Полохало: Я думаю, що є стереотипи негативні і позитивні в стосунках між націями і між державами. Я думаю, що якраз настав час позитивних стереотипів і для Польщі, і для України в наших стосунках.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG