Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина потерпає від браку якісної питної води


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровській області перевірками якості водопостачання зайнялася прокуратура. Парадокс: у регіоні, яким пролягає найбільша водна артерія України, 350 тисяч людей, це кожен десятий, живуть в умовах гострої нестачі питної води. За результатами досліджень, правоохоронці вже порушили з півтора десятка кримінальних справ проти посадовців місцевих органів влади та керівників водопостачальних підприємств.

У селищі Новомиколаївка Верхньодніпровського району – понад чотири тисячі людей. Минулого тижня на місцевому водогоні сталася серйозна аварія, відтак мешканці лишилися без централізованого водопостачання. Місцевий дитячий садок закрили, а в школі обмежили роботу їдальні та позачиняли туалети. Учні тепер ходять, як кажуть, під кущики. Воду для миття рук дітей зобов’язали носити з дому, в пластикових пляшках.

У керівництві місцевого водоканалу пояснюють: проблеми з водозабезпеченням виникли не сьогодні, упродовж багатьох років у бюджеті бракувало коштів на заміну труб та іншого устаткування, тепер результат – постійні пориви та аварії. Говорить головний інженер Верхноддніпровського водоводу Юрій Бурхан: «Ремонт ми робимо, але лише за можливостями нашого підприємства. Ми маємо 7 одиниць автотранспорту. Найновішій техніці понад 16 років. Наші прохання про допомогу результатів не дали».

У всьому винуваті чновники?

А втім, мешканцям Новомиколаївки певною мірою пощастило: у них система централізованого водопостачання сяк-так збереглась. На відміну від інших сільських районів, де за роки незалежності повністю зруйновані десятки водогонів та насосних станцій. Відтак взагалі без питної води в області зараз залишаються понад 250 населених пунктів. Воду туди підвозять цистернами. Однак нерегулярно. Хто за це має відповідати, правоохоронці з’ясовують. Заступник прокурора області Світлана Виноградова переконана – винуваті місцеві чиновники: «Органи місцевого самоврядування, за законодавством, зобов’язані забезпечувати населення чистою питною водою. А це зовсім не дотримується в області. Якщо сьогодні 267 населених пунктів в області – вдумайтесь у цю цифру! – споживають воду, яка привізна».

Якість води не відповідає нормам

Ще одна проблема – якість питної води. Потужності очисних споруд удвічі нижчі від потужностей водогінних мереж, відтак до кранів часто надходить вода сумнівної якості. Кожна друга проба води, взята на очисних спорудах, не відповідає нормам за хімічними та бактеріологічними показниками. Лабораторія якості питної води «Дніпроводоканалу» щодня аналізує якість води з мережі за десятком показників, розповідає завідувачка Світлана Константинівська: «На якість води, передусім, впливає вода джерела. В Дніпро скидають відпрацьовані води хімічні, металургійні підприємства, комунальні господарства. Все це відображається на якості води».

Торік на Дніпропетровщині органи прокуратури порушили 14 кримінальних справ за фактами зловживань у сфері водних ресурсів, зокрема, за незаконне скидання шкідливих речовин у воду. До дисциплінарного та інших видів відповідальності притягнули шість десятків посадовців. Цього року вирішили перевіряти також фірми, які продають населенню воду у великих ємностях. Правоохоронці підозрюють: вміст баклажок з написами «вода питна доочищена» теж може бути далеким від санітарних норм.
XS
SM
MD
LG