Доступність посилання

ТОП новини

Навколо скандального антиісламського фільму «Фітна»


Брюссель, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Голландії побоюються хвилі ворожнечі на релігійному ґрунті у зв’язку з появою антиісламського фільму. 17-хвилинна стрічка ультраправого політика Ґеерта Вілдерса має назву «Фітна» і покликана, за словами автора, показати «фашистський характер» ісламу. Влада намагається приборкати пристрасті, але побоюється найгіршого.

Віталій Єреміца

Втихомирити пристрасті та запобігти реакції, подібній до тої , яку два роки тому викликали карикатури на мусульманського пророка у Данії, спробував прем’єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балкененде: «Стрічка прирівнює насильство та іслам, однак ми відкидаємо таке тлумачення. Переважна більшість мусульман також відкидає екстремізм та насильство, адже в реальності жертвами часто стають саме мусульмани. Ми шкодуємо, що пан Вілдерс випустив цей фільм. І гадаємо, що це не мало жодної мети, окрім образи».
Прем’єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балкененде


Фільм не має провокативного характеру?

Протягом декількох тижнів влада разом із релігійними лідерами намагалися перешкодити оприлюдненню цього фільму. Вже за перші чотири години після появи «Фітни», що у перекладі з арабської означає «Смута», фільм переглянули декілька мільйонів користувачів інтернету. Автор стрічки Ґеерт Вілдерс, який є лідером нідерландської ультра-правої Партії Свободи, не поспішає з вибаченнями. Ба більше, він заявляє, що фільм не має жодного провокативного наміру і створений, щоб відобразити реальність: «Це не провокація, а справжня реальність та політичні висновки. Адже я політик. Іслам – це загроза свободі у Нідерландах. І я повинен застерегти від цього».

Одна з місцевих мусульманських спільнот вже звернулася із судовим позовом проти антиісламських випадів пана Вілдерса. Вчора ввечері біля будівлі парламенту у Ґаазі зібралися маніфестанти із плакатами та гаслами проти стрічки та її автора.

«Критика не може послужити вибаченням насильницьких дій»

Прем’єр Балкененде, виступаючи перед журналістами, констатував помірну реакцію місцевих мусульманських спільнот. Він висловив надію на те, що «така ж помірна реакція буде і за кордоном». Та він ще раз спробував застерегти суспільство від насильства: «Ми можемо, звичайно, дуже критикувати фільм і навіть сказати, що він болісно травмував наші почуття. Але це не може послужити вибаченням насильницьких дій».

Разом з тим, уряд був змушений посилити охорону Ґеерта Вілдерса, бо на його адресу вже надійшли декілька смертельних погроз.

2004 року амстердамський кінорежисер Тео Ван Ґоґ загинув від руки вбивці. Це трапилося одразу після виходу його короткометражного фільму, де він критикував поводження із жінками в мусульманських родинах.
XS
SM
MD
LG