Доступність посилання

ТОП новини

Президент США рішуче виступає за відкриття Україні і Грузії шляху до НАТО


Джордж Буш не сприймає заперечення майбутнього президента Росії Дмитра Медведєва, що Росія не потерпить участі країн на своєму кордоні в чужому військовому союзі. «Мати демократичні держави на своїх кордонах – це добре, а не погано», – заявив Буш в інтерв’ю німецькому щоденникові «Ді Вельт». При цьому американський президент наголосив, що не існує жодних намірів створювати в Україні постійну військову базу. «Я неодноразово й цілком ясно заявляв, що жодні війська НАТО не мають розташовуватися в Україні на тривалий час», – зауважив він.


Джордж Буш не сприймає заперечення майбутнього президента Росії Дмитра Медведєва, що Росія не потерпить участі країн на своєму кордоні в чужому військовому союзі.

«Мати демократичні держави на своїх кордонах – це добре, а не погано», – заявив Буш в інтерв’ю німецькому щоденникові «Ді Вельт».

Демократія схильна до того, щоб бути мирною. Демократії, які вдовольняють волю народу, не схильні до війни, сказав він.

При цьому американський президент наголосив, що не існує жодних намірів створювати в Україні постійну військову базу. «Я неодноразово й цілком ясно заявляв, що жодні війська НАТО не мають розташовуватися в Україні на тривалий час», – зауважив він.

Стосовно ж заяв російської сторони, що в Україні лише меншість висловлюється за вступ держави до НАТО, Джордж Буш звернув увагу: можна згадувати про опитування громадської думки – але ця думка змінюється.

За його словами, йдеться про те, щоб відкрити Україні шанс виконати певні умови, щоб ця країна отримала можливість реформувати свою армію, економіку і політичну систему.

Тоді й буде видно, чи підтримують це люди, чи ні, сказав Буш.

Він нагадав про приклади інших держав, у яких населення не підтримувало членство в НАТО, але в яких із часом перемогло переконання, що обране керівництво цих країн таки діяло в цьому питанні саме в інтересах населення.

Президент США також нагадав росіянам і всім, хто не підтримує американські погляди: якщо з часом в Україні проведуть референдум і більшість буде проти вступу, то вступу й не буде.

Але це рішення має прийти не ззовні, а від самих людей, зауважив він.

Інтерв’ю з Джорджем Бушем вийде друком у понеділок. У неділю німецький щоденник «Ді Вельт» оприлюднив його на своєму інтернет-сайті.

Навколо можливого надання Україні, а також Грузії Плану дій для членства в НАТО на саміті Північноатлантичного союзу в Бухаресті 2–4 квітня в цьому союзі існує суперечка між США та Німеччиною і Францією.

Як наголосив американський президент у своєму інтерв’ю, на саміті вирішуватиметься не членство України і Грузії в НАТО, а їхнє право просити про членство.

У вівторок Буш відвідає з візитом Україну. Після бухарестського саміту він має зустрітися наступної неділі з нинішнім президентом Росії Володимиром Путіним у російському місті Сочі.

Путін також буде гостем саміту в Бухаресті. Росія виступає категорично проти можливого вступу України і Грузії до НАТО, хай навіть і в віддаленому майбутньому.
XS
SM
MD
LG