Доступність посилання

ТОП новини

Греція передала Олімпійський вогонь Китаєві, тибетці понесуть власний «факел незалежності»


Церемонія передачі символічного вогню від країни – батьківщини Олімпійських ігор країні, яка проводитиме їх цього літа, відбулася в неділю в Атенах. Водночас тибетці, які живуть у вигнанні в Індії, оголосили про власну естафету «факела незалежності» як антикитайський протест напередодні літніх Олімпійських ігор у Пекіні.

Церемонія передачі символічного вогню від країни – батьківщини Олімпійських ігор країні, яка проводитиме їх цього літа, відбулася в неділю в Атенах на стадіоні, де 1896 року відбулися перші Олімпійські ігри сучасності.

Церемонія відбулася за посилених заходів безпеки після суботніх вуличних протестів проти порушень прав людини в Китаї, в першу чергу в Тибеті.

Факел із Олімпійським вогнем має прибути до Пекіна 31 березня на борту спеціального літака. Звідти Олімпійський вогонь вирушить навколо всього світу і повернеться до Китаю до відкриття Ігор у серпні.

Водночас тибетці, які живуть у вигнанні в Індії, оголосили в столиці країни Нью-Делі про власну естафету «факела незалежності» як антикитайський протест напередодні літніх Олімпійських ігор у Пекіні.

Факел доставили до Нью-Делі з міста Дгармшали на півночі Індії, де міститься резиденція в вигнанні духовного лідера Тибету Далай-лами.

Організатори, зокрема, збираються доставити свій факел до Сан-Франциско у США одночасно з прибуттям туди Олімпійського вогню – як очікують, 9 квітня.
XS
SM
MD
LG