Доступність посилання

ТОП новини

Енергоатом підписав низку угод, щоб зменшити залежність від Росії


Одна з них, із компанією Westinghouse, стосується майбутнього постачання ядерного палива, інша, з компанією Holtec, – будівництва центрального сховища відпрацьованих ядерних відходів. Нині монопольним постачальником ядерного палива для українських атомних електростанцій є російська корпорація «ТВЕЛ». Так само до Росії Енергоатом передає все відпрацьоване ядерне паливо.

Одна з них, із компанією Westinghouse, стосується майбутнього постачання ядерного палива, інша, з компанією Holtec, – будівництва центрального сховища відпрацьованих ядерних відходів.

Нині монопольним постачальником ядерного палива для українських атомних електростанцій є російська корпорація «ТВЕЛ». Так само до Росії Енергоатом передає все відпрацьоване ядерне паливо.

Перший контракт передбачає постачання ядерного палива американського виробництва в 2011–2015 роках. Нині чинний довгостроковий контракт між Енергоатомом і російським «ТВЕЛом» збігає 2010 року. За словами президента Енергоатому Юрія Коврижкіна, новий договір із американцями стане для української сторони «важливим аргументом» на переговорах із росіянами.

Другий контракт дасть можливість пристосувати пристанційну інфраструктуру трьох із чотирьох українських АЕС не тільки до російської, а й до американської технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Нині Енергоатом передає ці відходи двом підприємствам у Росії, які щороку підвищують плату за це. Наразі з усіх держав, які мають АЕС, тільки Україна і Болгарія віддають своє відпрацьоване ядерне паливо до інших держав.

Національна атомна енергогенерувальна компанія Енергоатом – оператор усіх чотирьох українських АЕС, що виробляють близько половини всієї електроенергії в Україні, – підписала обидві угоди в неділю.
XS
SM
MD
LG