Доступність посилання

ТОП новини

Діти – дітям: грузинські дитячі колективи благодійним туром збирали гроші для своїх малозабезпечених однолітків


Леся Бакалець Київ, 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Гарячий грузинський запал, неймовірна чіткість рухів та мелодійність пісень – дитячі колективи з Грузії «Шеджибрі» та «Мартве» спільно з українським науково-культурно-спортивним союзом «Формула» організували благодійний тур Україною на допомогу українським дітям-сиротам та дітям із малозабезпечених сімей. Вчора у Києві відбувся фінальний концерт.

«Асса» кричать маленькі справжні джигіти та виробляють ногами неймовірні речі. І на колінах по колу перевертаються, і на самих пальцях відбивають ритми. Єдина дівчинка у колективі – 10-річна Тако гордо тримає поставу, трохи зверхньо усміхається, і здається, єдиним помахом своєї руки, вона може звести з розуму будь-кого. Ось так танцюють у Грузії.

А ще акапелла співають фольклорних пісень і грають на народних музичних інструментах. У Києві грузинські колективи «Шеджибрі» та «Мартве» показали справжній грузинський темперамент.

Фінальний концерт благодійного туру, хоча і не зібрав повну залу, та цілковитий захват у присутніх викликав стовідсотково. Маленькі артисти поводили себе як справжні професіонали, соліст всіх хореографічних постановок 8-річний Кога танцював навіть за кулісами – все тренувався. А коли виходив на сцену, то публіка його вже не відпускала – неодноразові виклики на біс всі діставалися йому.

Україна – чудова країна

Не менше уваги дісталося і хлопцям з фольклорного хору «Мартве», що у перекладі з грузинської звучить як «Орлятко». Їх художній керівник Варлаам Кутідзе від України у захваті. Каже, тут відчуває себе як удома, а українців називає чудовими та дуже гостинними.

А керівник хореографічного ансамблю «Шеджибрі» Тамаз Гоготишвілі зазначив: «Наша поїздка до України пройшла на вищому рівні. Наші народи, українці та грузини, дружать віками, і це чудово, що зараз наші діти познайомились. Всі 10 днів вони разом і спілкувалися, і виступали разом, і допомагали один одному, це просто чудово. Я у захваті».

Хотіли б бачити українські народні танці та співи

Єдине, чого грузинські гості не зрозуміли, чому українці у спільних концертах виступали не з народними номерами. Колектив «Фентезі» співав російською, грецькою мовами простенькі пісні, і часто під фонограму. На фоні професійних грузинських колоритних танців та співів така творчість сильно програвала. І Варлаам Кутідзе, і Тамаз Гоготишвілі в один голос кажуть: свої корені забувати не можна, і показати свою народність можна тільки через фольклор.

Восени з подібною благодійною акцією вже до Грузії планують приїхати українські дитячі колективи, і Тамаз Гоготишвілі каже, не народні номери грузини просто не сприймуть.

«До нас у Грузію – тільки з народним танцями та співами, якщо українці цього не привезуть – вони програють, бо грузинам треба показувати своє, рідне, свій темперамент. А українці молодці, ух, який темперамент мають!», – зауважив Тамаз Гоготишвілі.

Наприкінці концерту грузини зробили одразу ж два подарунки – організаторам акції презентували справжню грузинську шаблю, а для всіх глядачів – заспівали українську народну пісню «Розпрягайте, хлопці, коней» під бурхливі оплески.

Грузинські колективи відвідали 6 міст України, і всі гроші від проданих квитків отримають дитячі будинки та малозабезпечені родини.
XS
SM
MD
LG