Доступність посилання

ТОП новини

Знято повітряні бар’єри для нових членів «шенґенської зони»


Віталій Єреміца У ніч із суботи на неділю скасували прикордонний контроль в аеропортах Мальти, трьох балтійських республік, Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини та Словенії.

Брюссель 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У ніч із суботи на неділю скасували прикордонний контроль в аеропортах Мальти, трьох балтійських республік, Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини та Словенії.


Наземні та морські кордони країн-«новачків» у «шенґенській зоні» зникли ще 21 грудня минулого року. Наразі авіапасажирам не 15, а 24 країн Євросоюзу більше не потрібно проходити паспортний контроль. Віце-президент Єврокомісії зазначив, що водночас контроль зовнішніх кордонів країн так званої «єврозони» стане значно жорсткішим та ретельнішим.

«Звичайно, що авіакомпанії продовжуватимуть контроль посвідчень особи при посадці на літак. Проте, це вже набуде меншого значення, бо свобода пересування – один із фундаментальних пунктів Шенґенської угоди. Та пропорційно полегшенню та спрощенню внутрішнього руху пасажирів, зростатиме контроль та безпека зовнішніх кордонів Європейського Союзу», – наголосив Жак Баррот.

Повітряні кордони були останнім бар’єром на шляху вільного пересування громадян Латвії, Литви, Естонії, Мальти, Польщі, Чехії, Словаччини, Словенії та Угорщини. З цього приводу у багатьох місцевих аеропортах було модернізовано термінали.

«Ти можеш подорожувати Європою без жодних перевірок»

У брюссельському аеропорту Завентем Радіо Свобода опитало пасажирів, котрі прибули з країн, які тільки-но приєдналися до «шенґену».

Так, Тібор Крайч, який щойно прилетів із Братіслави, зауважив: «У мене більше немає необхідності показувати паспорт і таке інше. І це набагато простіше і.. приємніше».

Інші пасажири констатують, що шлях із однієї країни Європейського Союзу до іншої став коротшим. Адже довгі черги, які треба було вистоювати лише для того, щоб пред’явити паспорт, зникли.

Тадас Радзивіловичус, мешканець Вільнюса, відвідує Брюссель регулярно. Сьогодні він констатує, що нова система дозволяє заощаджувати час, та шкодує, що ці правила чинні тільки у Євросоюзі.

«Це дозволяє скоротити час очікування і ти можеш подорожувати Європою без жодних перевірок. Не потрібно віз для постійних мешканців Євросоюзу. Це гарна річ. Я б хотів, щоб така сама система працювала при пересуванні по всьому світі», – зазначив Тадас Радзивіловичус.

Наприкінці цього року до «шенґенської зони» мають увійти ще дві країни, що не є членами Євросоюзу – Швейцарія та Ліхтенштейн. На вступ Кіпру очікують наступного року. А Болгарія та Румунія, котрі вступили до ЄС у січні 2007 року, мають стати членами «шенґенської зони» тільки у 2011 році.

Сьогодні «шенґенська зона» поширена на 22 країни Євросоюзу, а також на Ісландію та Норвегію.
XS
SM
MD
LG