Доступність посилання

ТОП новини

Хаос на найбільшому лондонському летовищі


Олекса Семенченко Лондон, 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок знову скасували десятки рейсів із нового – п’ятого терміналу найбільшого європейського пасажирського летовища «Гітроу». Відразу після його відкриття у минулий четвер вийшла з ладу новітня система обробки багажу.

У понеділок скасовані 54 рейси з нового терміналу 5-го летовища «Гітроу». 400 добровольців працюють, вручну сортуючи близько 15 тисяч одиниць багажу, які накопичилися за час, коли система обробки багажу не працювала. У результаті тисячі пасажирів прибули до місць призначення без своїх валізок і уже кілька днів чекають у Парижі, Брюсселі чи Единбурзі на возз’єднання з особистими речами. Хоча, згідно з компанією British Airways, багажна система вже працює досить добре, очікується, що деякі рейси будуть скасовані також і у вівторок. У перші три дні роботи нового терміналу зняли понад 200 рейсів.

British Airways попросила у пасажирів вибачення, однак попередила, що повернення валіз забере ще деякий час. Адже безпечність вмісту багажу, що накопичився, доводиться перевіряти вручну.

Наразі новий термінал обслуговує переважно європейські напрямки, але вже за місяць звідси планується відправляти багатогодинні міжконтинентальні рейси.

Колишній виконавчий директор British Airways Джеймі Бавден розповів: «Дуже добре, що можна забезпечити висилання багажу навздогін пасажирам, коли вони летять до Парижа, Брюсселя або Абердина. Але зовсім інша річ, коли 15 тисяч одиниць багажу треба вислати до Південної Америки, Австралії або Кейп-Тауну. Це зробити значно складніше, і British Airways має думати про це вже тепер, щоб вирішити цю проблему в наступні кілька тижнів».

«Жахлива національна ганьба»

Міністр транспорту Рут Келлі сказала, що розмовляла з British Airways та компанією BAA, що забезпечує функціонування британських летовищ. За розв’язання проблеми на п’ятому терміналі повністю відповідальні ці компанії, та все ж, зазначила пані Келлі, уряд готовий надати будь-яку залежну від нього допомогу.

Тимчасом опозиційна Консервативна партія закликала розпочати розслідування цієї справи. Міністр внутрішніх справ тіньового кабінету Дейвід Дейвіс назвав становище, що склалося, «жахливою національною ганьбою».

British Airways розглядає можливість перенесення на пізніший термін запуску рейсів на великі відстані з нового терміналу. Перевести їх сюди з терміналу 4 планувалося вже наприкінці квітня. Речник компанії заявив, що необов’язково план буде змінено, але вивчити питання за нинішньої ситуації є цілком природною річчю.
XS
SM
MD
LG