Доступність посилання

ТОП новини

Фан-зони до Євро-2012


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – До фіналу Євро-2012 у Дніпропетровську хочуть створити спеціальні фан-зони. У них, як планує міська влада, можна буде розмістити всіх тих, хто не зможе потрапити на матчі. Проект тільки у розробці, а в місті вже лунають голоси проти.

Облаштовані території, величезні монітори для трансляції матчів, концертні майданчики для розваг, торговельні точки… Так виглядатимуть фан-зони під час фіналу Євро-2012 у Дніпропетровську. Чотири території для вболівальників облаштують у центральних районах міста, а також на стадіоні «Метеор». Це, вважають у міськраді, допоможе вирішити проблему з фанатами, котрі не потраплять на стадіон. А таких, кажуть, може бути чимало, адже вартість квитків на гру буде по кишені далеко не кожному – від тисячі євро.

За попередніми підрахунками, фан-зони зможуть вмістити до 40 тисяч місцевих і приїжджих уболівальників. Заступник міського голови Ірина Зайцева не виключає: можливо, територій для прихильників футболу буде більше, але, за зобов’язаннями перед УЄФА, міська влада має дбати ще й про безпеку таких зон.

«Міська влада планує розмістити фан-зони там, де одночасно зможе перебувати багато людей, де є під''їзні шляхи, де можна належним чином організувати охорону громадського порядку, медичне обслуговування, де можна організувати харчування», – зазначила Ірина Зайцева.

Що ж до облаштування самих територій для уболівальників, то воно, на думку міської влади, має відбуватись коштом інвесторів. Надолужити свої витрати вони зможуть під час фіналу чемпіонату: у фан-зонах перебуватимуть тисячі людей, там працюватимуть торговельні точки, буде розміщена реклама, можна буде організовувати концертні заходи.

Місця конфліктів чи атмосфери єднання та взаєморозуміння?

У проекту зі створення фан-зон вже є і супротивники. Керівник нещодавно створеної Асоціації вболівальників Дніпропетровської області Олег Доценко застерігає: велике скупчення людей різних національностей в одному місці загрожуватиме безпеці.

«Коли йде мова про фан-зони, я, наприклад, не уявляю, як можна в одну фан-зону розмістити греків із турками, вони ж можуть влаштувати бійку, чи англійців із голландцями. Ми це знаємо. І це проблема», – наголошує Олег Доценко.

У міській раді наразі заспокоюють: фан-зони навпаки сприятимуть створенню у місті на час фіналу «Євро» атмосфери єднання та взаєморозуміння. До того ж покладають надії на волонтерів із числа уболівальників. Вони допомагатимуть вгамовувати пристрасті своїх колег.

«Не буває у футболі національностей, бувають лише фанати різних клубів. Тому нема зараз необхідності говорити про національну належність», – зауважила Ірина Зайцева.

У рамках фіналу Євро-2012 Дніпропетровськ готується провести три матчі. На них, як очікують, приїде 100 тисяч гостей.
XS
SM
MD
LG