Доступність посилання

ТОП новини

Державна Дума Росії розгляне великий Договір з Україною


Мар’яна Драч Прага, 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – У Росії лунають заклики переглянути Договір про дружбу, співпрацю і партнерство з Україною, який визначає відносини між Києвом і Москвою вже майже десятиліття. Цим документом Росія, зокрема, визнала непорушність українських кордонів. 1 квітня Державна Дума збирається провести слухання про майбутнє цієї угоди.

1 квітня наступного року виповниться 10 років, відтоді як Україна і Росія ратифікували Договір про дружбу. А до жовтня цього року будь-яка зі сторін має право з нього вийти, нагадують у Москві. Мер російської столиці вважає, Росія має серйозно розглянути таку можливість, щоб заново вирішити статус Криму і Севастополя. На шпальтах газети «Известия» Юрій Лужков пише, що українська влада й далі заздрить Росії і зневажає її інтереси. Серед прикладів він наводить рішення Києва про дублювання українською мовою російських фільмів та плани відзначення Конотопської битви.

Керівник думського комітету у справах СНД Олексій Островський також заявив, що українська сторона «не в повному обсязі» виконує умови Договору про дружбу з Росією.

Від думівців слід очікувати чимало антиукраїнської риторики

Все це нервова реакція на зближення України з НАТО, каже Радіо Свобода перший посол України в Москві Володимир Крижанівський. Колишній дипломат очікує, що 1 квітня на слуханнях в Державній Думі Росії пролунає чимало антиукраїнської риторики: «Пам’ятаєте блискучу шекспірівську п’єсу «Багато галасу даремно»? Для чого розводити воду, якщо ми всі прекрасно розуміємо, що все це робиться для того, щоб до певної міри погрожувати Україні. Я не знаю, чи Росія пам‘ятає, що є в добросусідських, братніх відносинах з Україною».

Що б не звучало з трибуни російського парламенту, Росія вже втратила головні важелі впливу на Україну і тому не буде переглядати головний договір з Києвом. Про це каже Радіо Свобода російський політолог, президент Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський: «Зовсім не випадково, що ці слухання відбуваються в День дурня, бо я вважаю, що ті люди, які влаштовують ці слухання, недостатньо довіряють тому, що буде оголошено в стінах Державної Думи Росії. Звичайно, Великий договір між Росією і Україною не буде переглянуто найближчим історичним часом, бо це в першу чергу не вигідно Росії, яка має дотримуватися ілюзії, що Росія та Україна досі залишаються стратегічними партнерами на так званому пострадянському просторі».

Російські та українські депутати скоро зможуть віч-на-віч обговорити майбутню долю договору про дружбу. 2 квітня до Москви вирушає делегація українського парламенту на чолі з Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком.
XS
SM
MD
LG