Доступність посилання

ТОП новини

Від партнерства до союзництва? Візит Буша до України відбувся


Тетяна Ярмощук Київ, 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Візит Президента США Джорджа Буша до України, якого так довго очікували і про який так багато говорили, відбувся. Джордж Буш укотре висловив підтримку євроатлантичної інтеграції України та запевнив, що це питання не стане предметом торгу з Росією.

Зустріч Президента України Віктора Ющенка з Президентом США Джорджем Бушем. 1 квітня 2008 року
(official site)
Святкова музика, бравурна хода роти почесного караулу, червона доріжка. Так Президента Буша приймали у Секретаріаті Президента.

«Вітаю, воїни», – звернувся українською Джордж Буш до почесної варти. «Вітаємо», – бадьорим вигуком відповіли військові.

Під час зустрічі Президенти підписали «дорожню карту» на 2008-2009 роки та міжурядову угоду про інвестиційне співробітництво. А окрім цього, як і очікувалося, Президент Буш знову висловив тверду підтримку політиці приєднання України до Плану дій членства у НАТО. За його словами, він і його команда продовжують працювати з усіма країнами-членами НАТО і переконувати їх, що членство України та Грузії в Альянсі вигідне самим членам НАТО. Джордж Буш зазначив, що Сполучені Штати не змінюватимуть позиції щодо євроатлантичної інтеграції України та Грузії в обмін на лояльне ставлення Росії до розміщення американської системи ПРО у Чехії та Польщі.

«Я твердо вірю, що Україні та Грузії потрібно дати (дорожню) карту, і це не буде оборудкою. У недавній телефонній розмові з президентом Путіним я сказав йому, що їду в Бухарест з наміром дати карту Україні і Грузії. І Ви не маєте боятися цього, пане президенте: НАТО – це мирна організація», – зазначив Джордж Буш.

«Українська нація визначилася» – Ющенко

Президент Віктор Ющенко, у свою чергу, заявив, що приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО та членство в Альянсi вiдповiдає нацiональним iнтересам. Віктор Ющенко висловив сподівання, що Україні таки вдасться переконати країни, які мають невизначену позицію щодо цього питання.

«Думаю, що в останні дні нам вдасться схилити позиції тих держав, які ще мають можливість більш детального визначення по цій темі. Я не бачу іншого курсу для нації, я не бачу іншого курсу для України. Безумовно, потрібно набагато відданіше йти цією дорогою, щоб не було спекуляцій на міжнародному рівні, коли дехто сьогодні посилається на те, що українська нація ще не визначилася. Вибачте, українська нація визначилася», – наголосив Віктор Ющенко.

Заява Джорджа Буша про те, що питання ПДЧ для України та Грузії не залежатиме від компромісу між США та Росією стосовно розміщення американської системи ПРО у Польщі та Чехії, є надзвичайно важливою для України, вважає доктор політичних наук Григорій Перепелиця.

«США є світовим лідером, провідною країною Північноатлантичного альянсу. Дуже важливо було почути саме це підтвердження, тому що після Києва та Бухареста Президент США їде до Сочі домовлятися по питаннях ПРО. Виникли підозри, що США можуть поступитися Росії і не так сильно підтримувати Україну щодо ПДЧ, оскільки Росія категорично проти входження України у цю систему колективної безпеки», – зазначив Григорій Перепелиця.

Україна – «не просто стратегічний партнер США, а стратегічний союзник»

Сьогоднішній візит Джордж Буш підтвердив, що Україна є не просто стратегічним партнером Сполучених Штатів, зазначає політичний експерт Андрій Єрмолаєв, а стратегічним союзником, на якого робляться певні ставки.

Андрій Єрмолаєв: «Це досягнення адміністрації Буша. Такий геополітичний успіх, поява нового союзника в ойкумені, яку зараз політологи визначають як «Нову Європу». Це коло країн Центральної і Східної Європи, які орієнтовані в на лідерство США і розглядають європейську інтеграцію, в першу чергу, як євроатлантичну».

Саміт НАТО, на якому й розглядатиметься приєднання України та Грузії до Плану дій щодо членства у Північноатлантичному альянсі, розпочнеться в Бухаресті вже завтра. Сьогодні ж Франція висловилася проти вступу цих країн до Альянсу, оскільки це, за словами французького прем’єра Франсуа Фійона «не буде доброю відповіддю на рівновагу співвідношення сил у Європі і між Європою та Росією».

Матеріали до теми:

• Позиція США стосовно приєднання України та Грузії до ПДЧ непохитна • Віктор Ющенко сподівається, що в Україні появиться комуністична партія, яка діятиме в інтересах українців •&nbspВізит Джорджа Буша до України – комуністи проти • Візит Джорджа Буша до України • Буш у Києві: перспективи та очікування
XS
SM
MD
LG