Доступність посилання

ТОП новини

Польща сподівається, що саміт НАТО в Бухаресті все ж залучить Україну та Грузію до ПДЧ


Єва Поштар Варшава, 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Делегація Польщі на саміт НАТО, що від середи до п''ятниці проходитиме в Бухарестi, налаштована на те, що там досягнуть порозуміння в справі надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства в НАТО. Урядові кола Польщі переконані у тому, що зараз настав найкращий час для цього рішення.

Спільно зі США ми повинні переконати наших партнерів по НАТО у залученні України та Грузії до ПДЧ, зазначають представники урядових кіл Польщі. У середу до Бухареста, щоб взяти участь у саміті НАТО, відбуває делегація на чолі з президентом Лехом Качинським.

Про те, яку позицію збирається зайняти Польща на саміті та яких сподівається від нього результатів, Радіо Свобода розповів представник адміністрації президента Маріуш Гандзлик: «Президент Лех Качинський переконаний у тому, що згода на ПДЧ допоможе завершити державні реформи в Україні та Грузії. Досі обидві країни пройшли всі етапи партнерського співробітництва з НАТО. Якщо брати до уваги більше ніж десятилітній процес трансформації військових сил цих країн до стандардів НАТО, тоді пошуки якоїсь альтернативи для членства України та Грузії в Північноатлантичному альянсі або пропозиція надалі тримати їх у проиймальні НАТО – це, на мою думку, буде помилковим рішенням».

«Польща до останньої миті буде переконувати партнерів по НАТО»

Оглядачі зауважують, що проти залучення України та Грузії до ПДЧ буде, серед інших, Німеччина. Як тоді вестиме себе польська делегація?

Заступник міністра закордонних справ Вітольд Ващиковський наголосив: «Під час саміту в Бухаресті Польща до останньої миті буде переконувати партнерів по НАТО в необхідності залучення до ПДЧ України та Грузії. Саме задля цього і президент США Джордж Буш вирішив ще до початку саміту прибути в Європу, зокрема відвідати Україну. Розраховуємо на те, що усі ці заходи принесуть успіх».

Упродовж останніх тижнів Польща й Україна проводили своєрідний дипломатичний наступ, який мав на меті переконати країни-члени НАТО в необхідності залучення України та Грузії до ПДЧ.

Вітольд Ващиковський: «Ми задоволені останніми дипломатичними ініціативами України, ми їх підтримували різними способами. Варто нагадати недавній візит до Польщі українського президента Віктора Ющенка, візит польського прем’єра Дональда Туска до України. Однак, на мою думку, у цих політичних заходах від українських лідерів можна було сподіватись більшого. Ми, зокрема, розраховували на більшу рішучість у цій справі з боку прем’єр-міністра Юлії Тимошенко».

Представник польського уряду сказав Радіо Свобода, що, на його думку, нема альтернативи щодо євроатлантичної інтеграції України. Однак, останнім часом озвучено нові пропозиції щодо цього від президента Франції Ніколя Саркозі. Франція хоче залучити Україну до тіснішого співробітництва з Євросоюзом, але це, на думку офіційного Парижа, мало б відбуватись за рахунок повільнішої інтеграції України в НАТО.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський визнає, що Північноатлантичний альянс упродовж останніх років не вжив достатніх інформаційних заходів для переконання українського суспільства в тому, що НАТО не лише військова, а й політична структура.
XS
SM
MD
LG