Доступність посилання

ТОП новини

Рік парламентського розпуску


Тетяна Ярмощук Київ, 2 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Від дня першого Указу Президента про розпуск Верховної Ради минув рік. Що дав той крок Віктора Ющенка? Хто виграв, хто програв, і як змінилася упродовж року розстановка політичних сил в Україні?


«Я підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання» (Віктор Ющенко). «З усією відповідальністю Верховна Рада заявляє, що сьогодні немає ніяких правових підстав для дострокового припинення повноважень нинішнього парламенту» (Олександр Мороз). «Він помилився.Ми зобов’язані допомогти Президенту вийти з такого становища» (Віктор Янукович). «Ми абсолютно узгодили всі позиції про те, яким форматом ми підемо на вибори» ( Юлія Тимошенко). Усі ці заяви були сказані увечері рік тому.

За цей час ситуація в Україні змінилася. Віктор Ющенко став більше контролювати ситуацію в країні, Юлія Тимошенко знову сіла у прем’єрське крісло, Віктор Янукович пішов в опозицію, а Олександр Мороз пішов з першого ешелону.

Зміна виконавчої влади

Дострокові парламентські вибори забезпечили, зокрема, передумови для зміни виконавчої влади, однак вони не вирішили питання щодо стабілізації політичної ситуації, каже політолог Володимир Фесенко.

«Боюся, що проблема стабільності української влади, по-перше, до президентських виборів, а по-друге, без розв’язання конституційних питань, без стабілізації конституційного ладу вирішена не буде», – зазначив Володимир Фесенко.

На думку ж політичного експерта Костя Бондаренка, розпуск парламенту якісно не змінив ситуації у країні, але він став прелюдією майбутніх виборів Президента: «Уже сьогодні ведеться наступ на структури місцевого самоврядування і активна підготовка до президентських виборів. Тобто, можна сказати, що минулорічний Указ Президента був прелюдією майбутніх президентських виборів. Цього року, можна сказати, вже очікується старт президентських виборів, який розпочався фактично з дострокових виборів у Києві».

У першому Указі Президента йшлося, що дострокові вибори заплановані на 27 травня. Однак у результаті різноманітних політичних домовленостей їхня дата була призначена на 30 вересня.
XS
SM
MD
LG