Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську буде презентовано книгу «Козацький гопак»


Галина Добош Івано-Франківськ, 2 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – З чотирьох видів українського бойового мистецтва – спас-гопака, бойового, рукопаш-гопака і козацького на Прикарпатті найпопулярнішим є останній. Керівники обласної федерації цього виду спорту видали книгу «Козацький гопак» і з сьогоднішнього дня розпочинають її презентацію в навчальних закладах Івано-Франківська.

Юрій Стельмащук козацьким гопаком захопився 8 років тому, ще студентом коледжу фізичного виховання. Був тоді майстром спорту з боксу, займався карате, вільною боротьбою, кікбоксингом. Уже через рік почав керувати секцією гопака. Після закінчення Львівського інституту фізкультури викладає в Прикарпатському національному університеті ім. В.Стефаника. Є президентом обласної федерації козацького гопака. Водночас займається козацьким рухом, є головою організації «Галицька Січ», радником з козацтва при Президентові України. Стверджує, що козацький гопак – це не лише вид українського бойового мистецтва, а й шлях духовного самовдосконалення. 27-річний Юрій Стельмащук каже: «Мистецтво без світогляду, без філософії, без культури не має права існувати».

Кожне тренування розпочинається з молитви та привітання

Перші згадки про козацький гопак сягають XVI століття. Є в ньому і елементи язичництва, рун-віри і християнства. Відродження цього українського спортивного мистецтва розпочалося з проголошенням Незалежності. Тож кажуть про «новий-старий» менталітет, де на першому плані все-таки духовна, світоглядна складова. Кожне тренування розпочинається з молитви та привітання: права рука на серці, крок назад, поклін.

В Івано-Франківську козацький гопак має до двох сотень прихильників, починаючи від 7-річних дітей, займаються і дівчата.

Юрій Стельмащук з Ігорем Шкоропаняком та Василем Гаврилюком видали книгу «Козацький гопак», яку сьогодні презентуватимуть студентам Прикарпатського університету. «Тут враховані всі головні принципи, усі цінності козацькі, святині, правила, логотипи, всі головні засади як філософсько-духовні, так і технічні рухи. І коротко сформульовано тренувальний процес для початківців, для бійців других років, для професіоналів. Створити систему, яка б могла презентувати українців як націю зі своєю бойовою культурою», – зазначив Юрій Стельмащук.

Такі ж презентації згодом проходитимуть в інших навчальних закладах Івано-Франківська – їх одинадцять. А потім планують повезти книгу по інших областях.
XS
SM
MD
LG