Доступність посилання

ТОП новини

Бухарест приймає найбільший самміт НАТО


Марія Щур Сьогодні в столиці Румунії Бухаресті починає роботу триденний самміт НАТО. Керівники 26 країн-членів НАТО обговорюватимуть операції НАТО, найбільшою з яких є Афганістан. Вони також будуть говорити про розширення, та співпрацю з іншими країнами. НАТО не має спільної думки щодо того, чи надавати План Дій щодо членства Україні та Грузії. Висвітлювати роботу Бухарестського самміту приїхала і рекордна кількість журналістів – близько 3500. В місті запроваджені безпрецедентні заходи безпеки.


Сьогодні в столиці Румунії Бухаресті починає роботу триденний самміт НАТО. Сюди з’їхалися керівники 60 країн, експерти, аналітики, які беруть участь у конференціях, які відбуваються в рамках самміту. Це нагода почути і виступити перед найвпливовішою аудиторією світу. Висвітлювати роботу Бухарестського самміту приїхала і рекордна кількість журналістів – близько 3500. В місті запроваджені безпрецедентні заходи безпеки.

Бухарест зустрів гостей нетипово холодною і похмурою для цього часу погодою. Але організатори самміту намагаються компенсувати природні примхи. Те, що в Бухаресті відбувається самміт НАТО, ви дізналися, навіть якби не слідкували за новинами. Тут про високий форум говорить усе. Вже від самого летовища вас супроводжують плакати, емблеми самміту, прапори альянсу та країн учасниць.

Безпомилково про важливість і кількість гостей свідчить перекритий рух, коли для офіційних делегацій відкривають головні смуги, а весь інший транспорт відправляють вузенькими доріжками. І, звичайно, кількість людей у формі – дорожня поліція на головних трасах, поліція, охорона. Без суворої перевірки ви не дістанетесь до жодного об’єкту, пов’язаного з самітом. Навіть до готелю, де живуть журналісти, треба проходити через металошукач. Над палацом Котрочені, де проходитиме самміт НАТО, вчора кружляли гелікоптери.

Місце проведення самміту незвичне
Палац Котрочені Місце проведення саміту


Палац Котрочені, який ще часто називають палацом Чаушеску, є кращим нагадуванням того, з чого починався шлях Румунії до НАТО. Колишній комуністичний диктатор Ніколае Чаушеску звелів поставити його в середині 80 років для Центрального Комітету Комуністичної Партії та уряду. Румунський комуністичний лідер хотів здивувати світ найбільшою будівлею. Для цього знесли 12 церков, 3 монастирі, 2 синагоги та 7 тисяч будинків, тобто шосту частину міста.

Палац дійсно вражає, але неприємно. В ньому ви почуваєтесь так, ніби потрапляєте у царство орвелівського «старшого брата» – сталінська архітектура, мармурові сходи, кришталеві люсти, величезні простори навколо, де людина губиться і, очевидно за задумом автора, має почуватися нікчемною перед величчю комуністичної ідеї. Зараз у цьому палаці засідає парламент, працює уряд, проходять міжнародні конференції, і нинішній самміт НАТО.

Що можна очікувати від сьогоднішнього дня?

Офіційно самміт відкривається робочою вечерею. Керівники 26 країн-членів НАТО обговорять сьогодні операції НАТО, найбільшою з яких є Афганістан. Вони також будуть говорити про розширення, та співпрацю з іншими країнами, головно з Росією. Жодне з цих питань не є простим для НАТО.

Афганістан потребує набагато більшої військової присутності просто для того, щоб забезпечити безпеку. Деякі країни ж навпаки прагнуть забрати своїх військових звідти якнайшвидше. Питання розширення також не вирішено – Греція ще вчора заявляла, що не допустить появи в НАТО країни з назвою «Македонія». Та і співпраця з іншими державами не проходить гладко. НАТО не має спільної думки щодо того, чи надавати План Дій щодо членства Україні та Грузії. І досі невідомо, чи приїде до Бухареста один з ключових партнерів НАТО – президент Росії. У кулуарах самміту говорять, що його приїзд залежатиме від завтрашнього рішення Альянсу по Україні та Грузії.

Матеріали до теми:

•&nbspВід партнерства до союзництва? Візит Буша до України відбувся • Позиція США стосовно приєднання України та Грузії до ПДЧ непохитна •&nbspКонгрес США затвердив резолюцію про сприяння приєднанню України і Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО • Віктор Ющенко сподівається, що в Україні появиться комуністична партія, яка діятиме в інтересах українців •&nbspВізит Джорджа Буша до України – комуністи проти • Візит Джорджа Буша до України • Буш у Києві: перспективи та очікування
XS
SM
MD
LG