Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан і питання розширення НАТО й далі розділяють Північноатлантичний альянс


Марія Щур Прага, 2 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Лідери країн НАТО сьогодні в Бухаресті, за лічені години до офіційного початку саміту, обговорювали майбутню стратегію в Афганістані та приєднання України і Грузії до Плану дій щодо членства. Президент США Джордж Буш ще раз виступив на підтримку цих країн. Також сьогодні в Бухаресті презентували новий проект, який має дати змогу громадськості дізнатися більше про діяльність альянсу.

Питання стратегії в Афганістані є ключовим для Бухарестського самміту НАТО, оскільки це ще й питання солідарності. Зараз це особливо важливе через те, що 47 тисяч вояків, дислокованих в Афганістані, не спроможні забезпечити безпеку країни, їхня присутність в Афганістані є дуже непопулярною в багатьох ключових країнах НАТО, і незрозумілою є стратегія виходу НАТО з Афганістану.

Президент США Джордж Буш закликав країни НАТО надіслати підкріплення. Франція ніби-то вже відгукнулася на цей заклик.

Очікується, що впродовж сьогоднішньої робочої вечері, яка офіційно відкриває самміт та завтрашнього дня НАТО має виробити і представити так звану «бачення» своєї майбутньої стратегії в Афганістані. До цієї розмови залучений президент Афганістану Хамід Карзай, генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, представники Світового Банку та Європейського Союзу. Для України питання Афганістану також не є надто далеким, адже Україна бере участь у місії в цій країні. Там працюють українські військові лікарі.

ПДЧ для України – Буш «за», Меркель «проти»

Президент США Джордж Буш ще раз наголосив на необхідності підтримати Україну і Грузію на шляху до входження в НАТО.

А канцлер Німеччини Анґела Меркель, приїхавши до Бухаресту, відразу зібрала німецьких журналістів і оголосила їм, що позиція її країни залишається незмінною – вона вважає Україну і Грузію неготовою для того, щоб розпочати процес приєднання до Альянсу.

Вчора з такою ж позицією виступив прем''єр-міністр Франції Франсуа Фийон, який сказав, що Україна не виконує критерії для цього. Про які саме критерії йдеться Радіо Свобода наразі не вдалося з''ясувати, бо на поставлене запитання щодо цього, речник НАТО сказав, що насправді йдеться про політичне рішення.

Телебачення НАТО

НАТО, очевидно, дійшло розуміння того, що про його діяльність мало знають не лише в Україні, але і в самих країнах-членах Альянсу. Щоб заповнити цю інформаційну прогалину сьогодні в рамках самміту відбулася презентація телевізійного каналу НАТО, який можна буде дивитися в інтернеті за адресою NATOchannel.TV.

Спеціальні кореспонденти готуватимуть матеріали з місць, де є місії НАТО, там буде також аналіз і новини, пов''язаних із Альянсом. Фінансуватиме інформаційний проект Данія.
XS
SM
MD
LG