Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко змінює тактику?


Тетяна Ярмощук Київ, 2 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Від захисту до наступу. Юлія Тимошенко намагається встановити контроль над ставлениками Президента на місцях. Сьогодні вона заявила, що керівники державних адміністрацій матимуть прозвітувати перед урядом.

На засіданні уряду. 2 квітня 2008 року.
(ukrinform)
Стаття 118 української Конституції проголошує: голови місцевих адміністрацій призначаються та звільняються з посади Президентом за поданням Кабміну. А місцеві державні адміністрації підконтрольні та підзвітні органам виконавчої влади вищого рівня. Однак це питання, після набрання чинності змін до Основного Закону викликало чимало суперечок між Президентом та Кабміном. Тільки цього року Президент видав 9 рішень, пов''язаних із призначенням голів обласних і районних адміністрацій без відповідних представлень Кабміну.

У часи прем’єрства Віктора Януковича тодішній керівник уряду не раз викликав керівників областей на «кабмінівський килимок». За час другого прем’єрства Юлія Тимошенко вирішила це зробити вперше.

«Достатньо було часу для того, щоб налагодити роботу і давати вже чіткий результат своєї діяльності. Я хочу попередити всіх керівників державних адміністрацій, в першу чергу обласних, щоб вони готувалися до таких звітів. Кожен показник їхньої роботи буде ретельно вивчений, і вони будуть запрошуватися на засіданні уряду для того, щоб провести двосторонню дискусію», – заявила Прем''єр-міністр України.

«Прем’єр пішла у наступ»

Сьогоднішньою заявою Юлія Тимошенко жодним чином не перевищила своїх повноважень, каже політолог Тарас Березовець. Однак, за його словами, Прем’єр пішла у наступ, і її дії обов’язково спричинять черговий шквал критики з боку Секретаріату Президента.

«Буде різкою реакція з боку Секретаріату Президента, що він робив неодноразово і в минулому. Звичайно, що намагання Кабінету Міністрів якимось чином переорієнтувати на себе губернаторів, тим більше, з огляду на те, що закон про Кабінет Міністрів був поки ухвалений у першому читанні і до нього будуть вноситися правки, намагання тепер якимось чином компенсувати ці можливі втрати урядом будуть зустрічати негативну реакцію, як це було в минулому з боку Секретаріату Президента», – зазначив Тарас Березовець.

Конфлікт системний, він існуватиме незалежно від прізвищ політиків?

Сам же конфлікт між Президентом та Прем’єром щодо контролю над керівниками адміністрацій є системним, він існуватиме незалежно від прізвищ політиків, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Сергій Таран. Він вважає, що розв’язати його можна, лише змінивши Конституцію.

Сергій Таран: «Мають бути чітко погоджені повноваження між Прем’єром та Президентом, а по-друге, потрібно чітко розподілити повноваження між регіонами та центром, що теж дуже погано зроблено. У нас зараз бюджет формується не знизу догори, як це б мало бути у демократичній країні, а згоди донизу. Регіонам залишаються рештки того, що залишиться, а регіони б мали формувати свій бюджет і віддавати нагору те, що залишилося. Тому саме інституційна неврегульованість між цими гілками влади зумовлює ситуацію постійного конфлікту, яка була і буде завжди, незалежно від того, хто б не був Прем’єром та Президентом».

До речі, саме за результатами перевірки міжвідомчої робочої групи, уряд звернувся до Президента із проханням звільнити столичного мера Леоніда Черновецького. А Верховна Рада ухвалила постанову про перевибори київської влади.
XS
SM
MD
LG