Доступність посилання

ТОП новини

Спроба самогубства чи побутова травма?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 2 квітня 2008(RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську новий скандал довкола навчально-виробничого центру № 2, де, зокрема, виховуються сироти та діти з неблагополучних родин. У пресі з’явилося повідомлення про спробу самогубства, яку нібито вчинила одна із учениць закладу, порізавши вени. Керівництво закладу й обласне управління освіти інформацію спростовують, однак не заперечують – проблеми з вихованцями у закладі таки є.

У Дніпропетровському навчально-виробничому центрі № 2 наразі навчається понад півтисячі підлітків віком від 16 до 18 років із усієї області. Тут вони завершують отримання середньої освіти і здобувають професії будівельного профілю, як у звичайному училищі. А втім, багатьох своїх вихованців педагоги називають «важкими»: чимало хлопців та дівчат потрапляє сюди з інтернатів та неблагополучних родин.

Перша резонансна подія в цьому закладі сталася минулого року. Торік, у травні, майже водночас спроби самогубств вчинили п’ятеро вихованців, двох хлопців врятувати не вдалося. Майже півтора місяці інформацію про те, що сталось, приховували від громадськості. Порушена прокуратурою кримінальна справа за фактом суїцидів, до суду так і не дійшла: за висновками правоохоронців, вихованці, які наклали на себе руки, були психічно неадекватними. Як результат – керівники закладу та обласного управління освіти отримали тільки догани за неналежне виконання службових обов’язків.

Спершу підтверджували, а потім заперечили

Наразі у цьому ж закладі новий інцидент. У пресу потрапила інформація про чергову спробу самогубства, нібито вчинену в середині березня 18-річною ученицею. Минулого тижня в обласному управлінні освіти інформацію про випадок підтверджували і говорили про початок службового розслідування за фактом, а вже тепер – усе спростовують. Фахівці управління запевняють: випадок із дівчиною не що інше, як «побутовий травматизм».

Заступник начальника управління освіти облдержадміністрації Антон Демура сказав Радіо Свобода: «Занадто багато уваги прикуто до цього навчального закладу. Краще, мабуть, додатково не акцентувати увагу. Ми окремо від керівників навчального закладу, разом із психологом зустрічалися з дівчиною, зустрічалися з медиками, взяли медичні довідки. То був побутовий травматизм. Дівчина ударилася рукою».

Те саме наразі говорять і в дирекції закладу. Керівник навчально-виробничого центру Віктор Кривозуб запевняє: дівчину, якій «приписали» спробу самогубства, вчителі характеризують як старанну і врівноважену, а те, що після сварки зі своїм коханим вона впала і пошкодила руку – просто випадковість. Із дитиною вже поговорили медики й психологи: вона цілком нормальна і може продовжувати навчання.

«Я маю всі довідки про те, що я здорова. Ніякої спроби суїциду не було...»

Сама ж дівчина, назвемо її Оксана, наразі небагатослівна. Факт спроби суїциду категорично заперечує, але зазначає – керівництво закладу і гуртожитку ні в чому не винне.

«Я маю всі довідки про те, що я здорова. Ніякої спроби суїциду не було. Училище у нас нормальне і гуртожиток нормальний. Я на рік вступала, я вже закінчила навчання і хочу далі вчитися, і я не хочу, щоб про мене писали, хочу, щоб від мене всі відчепились», – сказала вона..

І все ж у навчальному закладі не заперечують: проблеми з вихованцями таки є. Затишні кімнати у гуртожитку, добре обладнані навчальні майстерні, нормальне харчування – це далеко не все, чого потребують «важкі» підлітки. Педагогічні працівники та медична сестра, котрі є у штаті центру, – не в змозі бути ще й лікарями їхніх душ, переконаний директор Віктор Кривозуб.

«Серед учнів взагалі є у нас діти, які мають якісь відхилення психічного характеру. Було б гарно, якби у нас були фахівці конкретного напрямку – психотерапевт. А в принципі все йде нормально. Комусь хочеться сьогодні просто взяти ситуацію і «взбудоражить», – зазначив Віктор Кривозуб.

Про минулорічні ж інциденти керівництво навчального закладу наразі згадує неохоче: мовляв, що казати, адже тоді правоохоронці провини персоналу в смерті двох вихованців не довели. Не хочуть і говорити про точну кількість психічно неадекватних підлітків, які навчаються у центрі зараз: педагогічна етика забороняє розголошувати діагнози учнів.
XS
SM
MD
LG