Доступність посилання

ТОП новини

На НАТО почекати запропонують Україні і Грузії в Бухаресті


Марія Щур Бухарест, 3 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президентові Бушу та новим членам НАТО, які виступали за надання Україні і Грузії права стати кандидатами на вступ до альянсу, не вдалося переконати скептично налаштованих союзників надати ПДЧ в Бухаресті. Упродовж першої робочої вечері, яка відкрила вчора саміт НАТО, сторонам так і не вдалося дійти спільної думки. Пошук компромісу триватиме і сьогодні, однак у НАТО говорять, що йтиметься більше про формулювання, а не про сам зміст негативної поки що відповіді Києву і Тбілісі. НАТО також, ймовірно, запросить лише дві, а не три Балканські країни приєднатися до альянсу.

Те, що це питання буде гострим, не викликало сумнівів і до початку саміту. Не бракувало міцних заяв із цього приводу як з боку прихильників наближення України і Грузії до альянсу, так і з боку менш численних противників. Але в НАТО все вирішується консенсусом, а найближчий досяжний консенсус зараз – про те, що НАТО не сумнівається, що цей план буде запропоновано цим країнам, питання лише, коли.

Речник НАТО Джеймс Аппатурай особливо наголосив, що це питання вирішується виключно країнами НАТО і країнами, які звертаються за правом отримати підготовчий план вступу до альянсу. Слово «Росія» не згадувалося, але було очевидно, що в цьому контексті йдеться саме про неї, адже Франція і Німеччина аргументували свою вичікувальну позицію щодо України і Грузії з огляду на різкі застереження Росії. Тож уже тепер можна сказати, що президент Росії може сміливо їхати до Бухареста – найгірші новини його тут не чекають.

Запрошення отримають лише дві з нинішніх трьох кандидаток на вступ

Керівники держав НАТО домовилися запросити Хорватію та Албанію. Але Македонії, очевидно, доведеться почекати. Через суперечку довкола назви цієї країни її вступ фактично заблокувала Греція. Афіни вважають, що Македонія може бути лише одна, та, що на півночі Греції, а колишня югославська сусідка мала б підшукати собі іншу назву. Всі переговори довкола цього питання не дійшли компромісу, хоча тривають уже 16 років. Сторони насправді зайшли у глухий кут, і на думку оглядачів, вина за це лежить як на Скоп''є, так і на Афінах.

Як би це не було, але президент США Джордж Буш, який доклав багато зусиль для розширення альянсу, отримав учора в Бухаресті подвійний удар.

Позитивніше звучали новини щодо Афганістану

Речник НАТО повідомив, що французький уряд все ж таки пообіцяв збільшити свій контингент в Афганістані. Точно не відомо, про яку саме кількість військових ідеться, говориться про батальйон. Найімовірніше, пропозиція буде більше схожою на обіцянку прем’єра Франції, Франсуа Фійона, який говорив про «кілька сотень» військових, а не про тисячу, як натякав президент Франції Ніколя Саркозі.

Відомо, що дислокуватимуться французи у спокійнішій східній частині країни, що дозволить американцям перекинути своїх військових з цієї місцевості на гарячіший південь Афганістану. Таким чином, членам альянсу вдалося задовольнити вимогу Канади, яка обіцяла вивести своїх вояків з Афганістану, якщо не надійдуть підкріплення.
XS
SM
MD
LG