Доступність посилання

ТОП новини

За скільки років Україна може виконати ПДЧ? Яким буде головний скандал квітня? Скільки коштуватиме голос киянина? (Огляд преси)


Ірина Біла Київ, 3 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Досвід Македонії, Албанії та Хорватії, яких ось-ось приймуть до НАТО, показує Україні, яким повинен бути «новобранець». Чи дозволять Україні почати вступ до Альянсу? А якщо ні – то з яких причин? Про це розмірковують експерти «Газети по-київськи». А ще розповідають, що таке ПДЧ, себто план дій щодо членства в НАТО, і скільки він триває. У середньому, цей план, зокрема, європейським державам, вдалося втілити за 5 років. Хоча, на думку експертів, Україна могла б упоратися і за два.

«У січні в Україні була істерика навколо виплат вкладів в Ощадбанк, у лютому – навколо газової трагедії, березень присвячений меру Києва, а в квітні з’явиться нова тема. І найімовірніше, на думку політолога Андрія Єрмолаєва, це буде тема корупції у вищих ешелонах влади: Кабмін повідомить про корупцію на Банковій, а Банкова у відповідь – про корупцію в уряді». Докладніше з прогнозами політолога знайомлять «Київські відомості».

Розмови про конституційну реформу включають два дискурси: що реформувати і як. При цьому «як» навіть відсуває на другий план «що», адже проведення загальноукраїнського референдуму, на якому наполягає Віктор Ющенко, означатиме: гра відбувається за його сценарієм. Якщо референдуму не буде — гору візьмуть сили, які всіляко опираються посиленню президентських позицій. Про те, «що» реформуватимуть, докладно аналізує газета «Україна молода» у статті «Конституційний суп».

Нинішня виборча кампанія буде найдорожчою за всю історію виборів столичного мера, стверджує газета «Діло». За оцінками політологів, для учасників виборів голос одного киянина цієї весни коштуватиме від 15 до 20 доларів. У столиці на попередніх виборах зареєструвалися понад 2 млн. виборців, отже, перегони можуть коштувати до 40 мільйонів доларів. Хоча у Комітеті виборців називають ще більшу суму – 100 млн.

Кличко поб’є Черновецького на виборах мера, якщо ВР прийме рішення про другий тур виборів, так вважають соціологи Ірина Бекешкіна і Олександр Вишняк, що опитали 1000 киян різного віку і роду занять. Докладніше з результатами їхніх досліджень знайомить газета «Вечірні вісті» у статті «Мером Києва хтось-таки буде».
XS
SM
MD
LG