Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк закликає до скоординованих зусиль для боротьби зі зростанням цін на харчі


Сергій Драчук Прага, 3 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Світовий банк закликав міжнародну спільноту об’єднати зусилля для боротьби з голодом і недоїданням у світі. Це необхідно зробити негайно через дедалі більше зростання цін на продукти і на енергоносії в усьому світі, заявив президент Світового банку Роберт Зеллик.

Логотип Світового банку
Дедалі вищі ціни на продукти харчування, разом із постійним подорожчанням енергоносіїв, викликають тривогу в Світового банку: від 2005 року харчі подорожчали на 80 відсотків, а реальна ціна пшениці нині майже вдвічі перевищує її пересічну ціну упродовж останньої чверті століття.

За оцінками цієї установи, 33 країни світу вже стоять через це на межі серйозних криз. Ці країни, в яких від половини до трьох чвертей загального споживання йде на їжу, просто стоять на межі виживання, застеріг у середу у Вашингтоні президент Світового банку Роберт Зеллик.

Відтак, вважає він, необхідні скоординовані дії всього світу. «Харчова політика повинна опинитися в центрі уваги на найвищих політичних рівнях, бо жодна країна чи група країн самі не впораються з цими взаємно пов’язаними викликами. Програма продуктів харчування ООН каже, що їй потрібні додаткові поставки харчів, принаймні на 500 мільйонів доларів, щоб задовольнити найнагальніші потреби. Сполучені Штати, Європейський Союз, Японія й інші країни – члени Організації економічної співпраці і розвитку повинні взятися за те, щоб заповнити цю нестачу, бо інакше багато людей потерпатиме й голодуватиме», – заявив президент Світового банку.

Новий «Новий курс»

У виступі він закликав започаткувати «Новий курс», щоб подолати проблему. Саме цими словами, «Новий курс», назвав понад 70 років тому свою антикризову програму тодішній президент США Франклін Рузвельт. Низка його скоординованих ініціатив мала тоді на меті порятувати людей і країну від наслідків «Великої депресії» 1930-х років.

Нинішній міжнародний «Новий курс» мав би поєднати харчову допомогу зі всесвітньою торговельною угодою, яка мала б знизити митні тарифи і допомогти землеробам із країн, що розвиваються, отримати доступ до ринків.

За словами Роберта Зеллика, настав час вирватися з глухого кута в усесвітніх торговельних переговорах – «зараз або ніколи». Нова, справедливіша й відкритіша торговельна система мала б підвищити виробництво продуктів харчування і стабілізувати ринки, вважає президент Світового банку.

Його «Новий курс» має зосередитися не тільки на подоланні голоду й недоїдання чи поліпшенні доступу до продуктів і їхнього постачання, а й на низці інших пов’язаних ініціатив у таких галузях, як енергетика, підвищення врожайності, кліматичні зміни, інвестиції чи й навіть нерівність жіноцтва.

Світовий банк закликає країни світу, які нагромадили в своїх державних фондах, за оцінками, 3 трильйони доларів, інвестувати хоча б один відсоток від цих сум у сільськогосподарські проекти в Африці. Сам банк майже подвоїть свою сільськогосподарську допомогу Африці до 800 мільйонів доларів.
XS
SM
MD
LG