Доступність посилання

ТОП новини

Уряд «заморозив» ціни?


Тетяна Ярмощук Київ, 4 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Адміністративне втручання чи діалог влади та бізнесу? Міністерство економіки та виробники продуктів харчування підписали «Меморандум взаєморозуміння», у якому підприємці пообіцяли не підвищувати оптові ціни на соціально значущі продукти.

З 7 квітня і до кінця року представники 18-ти компаній та асоціацій виробників продуктів харчування зобов’язуються забезпечувати поставки соціально значущих товарів у роздрібні мережі за оптовими цінами, сформованими на 3 квітня. Про це йдеться у «Меморандумі взаєморозуміння».

За даних умов дії уряду абсолютно правильні, переконаний колишній міністр економіки, бютівець Сергій Терьохін: «У нашій країні немає правил визначення регіональних монополістів. У Європейському Союзі існує спеціальна директива, яка забезпечує уряди країн, які входять до ЄС, можливістю контролювати ціни. Як би це не було парадоксально».

За словами Сергія Терьохіна, Антимонопольний комітет, який нібито мав бути на боці споживачів, сьогодні не працює, і є своєрідним придатком олігархічних компаній.

Параметри можна дотримати

Діалог уряду з підприємцями – цілком нормальна річ, каже Радіо Свобода екс-міністр економіки від Партії регіонів Анатолій Кінах. Однак, на його думку, окрім цього, уряд зобов’язаний впровадити ще низку комплексних заходів: «Якщо уряд це обмежуватиме лише адміністративними зобов’язаннями, це не дасть результатів, якщо ж це буде часткою комплексних заходів, у тому числі через регуляторну політику, через систему оподаткування, створення умов залучення інвестицій, то, безумовно, у цих параметрах можна втриматися. Але знову ж таки, це повинні бути комплексні програми, які, на жаль, сьогодні в Україні, по суті, не задіяні».

Наприкінці ж березня Кабінет Міністрів та представники семи мереж роздрібної торгівлі також підписали Меморандум, за яким з 1-го квітня і до кінця року мережі роздрібної торгівлі встановлюватимуть на соціально значущі продовольчі товари торгову націнку не вище 10% від ціни виробника-постачальника. При цьому гарантується недопущення скорочення обсягів продажів цих товарів.

Упродовж минулого року інфляція в Україні склала 17%. У проекті бюджету на нинішній рік рівень інфляції закладений на рівні 10%.
XS
SM
MD
LG