Доступність посилання

ТОП новини

У Бухаресті історію НАТО заплямували і дали привід для тріумфу агресивного і небезпечного Путіна (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 4 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса подає найрізноманітніші оцінки саміту НАТО у Бухаресті. Однак у провідних виданнях переважає думка, що найближчим часом необхідно виправити прикрий крок назад, який зробив Захід у Бухаресті, і завершити справу, що була почата тріумфом нових європейських демократій після руйнування Берлінського муру.

Впливовий щоденник «Вол Стріт Джорнал» у своєму європейському виданні констатує, що у Бухаресті «США зазнали поразки. Безумовним переможцем бухарестської битви став президент Росії Володимир Путін, якого навіть на цей момент не було в румунській столиці». Видання вважає, що Росія намагається всіляко зберегти Грузію та Україну у сфері свого впливу, а Німеччина, на думку «Вол Стріт Джорнел», стала інструментом реалізації цих цілей Кремля. Згадане видання наголошує, що «Москва нарешті отримала право голосу під час ухвалення внутрішніх рішень НАТО», і наводить похмурий жарт колишнього прем’єра Естонії Марта Лаара: «Невже наступного разу, коли ми спробуємо послатися на Статтю 5 (про колективну оборону країни – члена НАТО), нам доведеться спочатку запитати дозволу у Росії?» «Вол Стріт Джорнел» вважає, що «найгіршим зі всіх сценаріїв може бути дозвіл на зміцнення російської інтерпретації Бухареста», і закликає виправити найближчим часом цей невдалий крок назад, що його союз НАТО зробив зі своїх суто внутрішніх міркувань.

Лондонська «Таймз» нагадує у п’ятницю слова одного із засновників НАТО, британського міністра закордонних справ 1940-х років Ернеста Бевіна, який сказав колись, що Договір НАТО – це «спроба відобразити наше засадниче прагнення зберегти власний спосіб життя». І далі газета наголошує, що альянс довів власною історією свою чи не найбільшу в світі успішність у визвольній боротьбі народів, але в Бухаресті «альянс заплямував себе», підводить підсумок «Таймз». Відмовою у продовженні руху до НАТО для України та Грузії, наголошує газета, стара Європа завдала удару ліберальній демократії. «Таймз» вважає, що немає жодних причин погоджуватися з агресивними і небезпечними випадами Росії, тим більше, що її лідер не має ніяких талантів, окрім «порожніх погроз та обструкціонізму». Прийняття до НАТО України та Грузії – не лише питання безпеки, але й символ консолідованого прогресу демократії. Тому, наголошує лондонський часопис, «необхідно робити правильні речі, і також руками тих, кому доводиться жити з нами в сусідстві».

Хоча, наприклад, німецький часопис «Шпіґель» вважає, що Джордж Буш цього разу перехитрив Росію, «зігравши на публіці роль „хлопчика для биття“». Це видання нагадує, що під шум нібито відкладання питання щодо України і Грузії союз НАТО погодився на розміщення американської системи ПРО в Чехії й Польщі. «Шпіґель» також наголошує, що Буш не лише допоміг Анґелі Меркель зберегти обличчя «сильного політика», що дуже важливо для неї напередодні виборів у Німеччині 2009 року, але й домігся того, що всі члени НАТО визнали майбутнє членство Грузії та України в альянсі та постановили технічно розглянути План дій для членства для цих країн у грудні в Брюсселі. «Шпіґель» нагадує, що США під час цієї процедури представлятиме все та ж Кондоліза Райс.
XS
SM
MD
LG