Доступність посилання

ТОП новини

«Щоб не було подвійної моралі»: Латвійські митці зняли фільм про злочини комуністичного режиму, в якому розповідається про Голодомор в Україні


Людмила Пилип Рига, 4 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Латвійські кінодокументалісти зняли фільм “The Soviet Story” («Радянська історія»), в якому розповідається про злочини тоталітарного радянського режиму. Фільм орієнтований на західного глядача і його прем’єра відбудеться 9 квітня в Брюсселі у Європарламенті. Головні моменти стрічки пов’язані з розповіддю про штучно створений Голодомор в Україні 1932–33 років та про вбивство польських офіцерів у Катині.

Автор сценарію «Радянської історії» політолог Едвін Шноре і продюсер Крістапс Валднієкс із латвійського творчого об’єднання «Labvakar» говорять, що до створення 85-хвилинного фільму їх підштовхнула демонстрація документальної стрічки «Нацизм по-прибалтійськи», який зняла московська компанія «Третій Рим». Латвійська влада охарактеризувала цей фільм як спрямовану проти Латвії пропаганду.

Кошти на створення «Радянської історії» надала група депутатів Європарламенту «Союз за Європу націй». За словами обраних від Латвії євродепутатів Інеси Вайдере та Ґіртса Валдіса Крістовскіса, мета стрічки – допомогти західним європейцям у роз’ясненні історичної правди.

«Автор цього фільму збирав матеріали упродовж десяти років. Головна ідея фільму полягає в тому, щоб усі європейці засудили злочини, вчинені і нацистським, і комуністичним режимами. Щоб не було подвійної моралі – одних називаємо злочинцями, а інших – переможцями, не пов’язаними зі злочинами», – розповів Радіо Свобода продюсер фільму Крістапс Валднієкс.

Із Латвією сюжет фільму пов’язаний не напряму. Головну увагу приділено Голодоморові в Україні, подіям у Катині, співпраці сталінського і нацистського режимів, масовим депортаціям у Радянському Союзі та медичним експериментам, які проводились у ГУЛАГу. Про це розповідають унікальні архівні кадри.

Фільм мають показати і в Україні

До створення фільму було залучено декілька десятків експертів, у тому числі і з України. «Українські колеги нам дуже допомогли у створенні цього фільму. І в процесі роботи ми домовились, що його демонструватимуть і в Україні. Конкретні терміни поки що не відомі, але передбачається десь на початку червня цього року», – повідомив Крістапс Валднієкс.

До кінофільму увійшли інтерв’ю з останнім керівником СРСР Михайлом Горбачовим, колишнім полковником КДБ Володимиром Карповим, письменником Віктором Суворовим, російськими та західними істориками.

Автори фільму очікують, що стрічка може отримати негативну реакцію з боку Росії. За їхніми словами, мета створення “The Soviet Story” не полягала в тому, щоб викликати роздратування з боку правонаступниці СРСР.

«Це розповідь про те, що ми хотіли сказати. Зрозуміло, що фільм може викликати реакцію – позитивну чи негативну, однак це нормальна річ, коли виловлюють свій погляд», – вважає продюсер фільму Крістапс Валднієкс.

В інтернеті можна побачити рекламний кліп документального фільму “The Soviet Story”, відкрито сайт www.sovietstory.com, присвячений цій стрічці.
XS
SM
MD
LG